Megérkeztek André Kertész képei + Képriport

André Kertész ritkaságszámba menő polaroid képeinek kicsomagolásával kezdődött meg a jövő héten nyíló, André Kertész Retrospektív című kiállítás berendezése a Magyar Nemzeti Múzeumban. A világhírű magyar származású fotográfus munkásságát bemutató vándortárlat 250 művet tár a látogatók elé szeptember 30. és december 31. között.

MNO
2011. 09. 23. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pénteki sajtóeseményen elhangzott, hogy a kiállított képek legtöbb darabja vintázs, illetve a fényképész által jóváhagyott kópia. Fisli Éva muzeológus, kurátor elmondta: Magyarországon még soha nem volt látható André Kertész munkásságának az egészét átfogó tárlat. A muzeológus hangsúlyozta: a kiállítást a párizsi Jeu De Paume múzeum állította össze 2010 szeptemberében, a képek a svájci Winterthur és Berlin után érkeznek Budapestre.

Fisli Éva kiemelte, hogy a 250 műtárgy között számos könyv, katalógus és egyéb tárgy is látható lesz a Magyar Nemzeti Múzeum József nádor termeiben mintegy ezer négyzetméteren. A kurátor emlékeztetett arra, hogy a fotográfusnak először az 1930-as években nyílt kiállítása Torzulások című sorozatából a Vigadó Galériában. Ezt követően ugyan több tárlat is megemlékezett André Kertészről, de azokon többségében a kiállításokra készült kópiák voltak láthatók – tette hozzá.

A pénteki kicsomagoláson a speciális ládákból elővett tizennyolc darab, 8x8 centiméteres polaroid képről elmondta: a fotók az 1970-es években, André Kertész feleségének halála után készültek egy ajándékba kapott fényképezőgéppel. „A képek főszereplője egy üveg brüszt, amelyet egy kirakatban látott meg André Kertész. A szobor a feleségére emlékeztette” – magyarázta a kurátor.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a kiállításhoz egy kamaratárlat, valamint egy egynapos konferencia is kapcsolódik. A kísérőkiállítás A Kertész-képek – Kertész és Magyarország címet viseli, és azt mutatja be a látogatóknak, hogyan alakult Magyarországon a Kertész-életmű recepciótörténete. Az autorizált kópiákat és néhány vintázst felvonultató tárlat számos intézmény együttműködésével jött létre, de néhány magángyűjtemény is kölcsönzött fotográfiákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.