Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Megfejtették a soklábúak titkait

Megfejtették a kaliforniai hegyvidéken élő fluoreszkáló soklábúak titkát, amelyek fényükkel az éjszakai ragadozókat próbálják elriasztani.

MNO
2011. 09. 28. 7:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutatásokról a Current Biology című folyóiratban számoltak be. A biológusok a soklábúak tizenkétezer faját írták le, ám túlnyomó többségük még felfedezésre vár. Becslések szerint százezernél is több fajuk létezhet – olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

A többi soklábúhoz hasonlatosan a Motyxia nemhez tartozók is vegetáriánusok, rothadó növények szolgáltatják számukra a táplálékot. Mivel éjszakai életmódot folytatnak, a nappalokat pedig a földbe beásva töltik, elvesztették látásukat. „Vakságuk ellenére valahogy mégis érzékelik az éj beköszöntét. Ilyenkor a felszínre merészkednek, hogy élelem után kutassanak, párosodjanak, s egyéb ügyes-bajos dolgaikat intézzék” – magyarázta a vizsgálatokat irányító Paul Marek, az Arizonai Egyetem kutatója.

Ismertetése szerint amikor e soklábúak „nyugalmát megzavarják”, toxikus cianidokat bocsátanak ki a testük két oldalán lévő pórusokból. „Úgy véltük, hogy fluoreszkáló zöld fényükkel a soklábúak mintegy figyelmeztetik a ragadozókat a veszélyre” – jegyezte meg Paul Marek.

Feltételezéseik ellenőrzésére a kutatók agyagból háromszáz „soklábút” formáztak, a mesterséges rovarok felét pedig zöldes fényű fluoreszkáló festékkel színezték be. A mesterséges rovarokat egymástól öt méterre helyezték el. „Kontrollcsoportként” élő soklábúak szolgáltak, amelyek felét „feljavították” fluoreszkáló festékkel, a többieket meghagytak természetes állapotukban. A rovarokat ugyanazon a területen helyezték el, ahol a mesterséges „társaikat”.

Mint kiderült, a valóságos és a mesterséges soklábúak harmadát egyaránt megtámadták, ám mindkét csoport esetében a „festetlenek” között négyszer magasabb volt az áldozatok száma, mint a fluoreszkáló festékkel bekentek között.

Az Arizonai Egyetem kutatóit az is érdekelte, hogy az evolúció során mikor fejlődött ki a soklábúaknál a biolumineszcencia képessége. A genetikai vizsgálatok kimutatták, hogy csupán egy alkalommal alakult ki az evolúció során ez a sajátosság, amellyel a Motyxia nem néhány közeli rokonságban lévő faja rendelkezik.„Mindössze három olyan hely van bolygónkon, ahol a sötétben világító soklábúakkal találkozhatunk, s mindhárom Kaliforniában van” – hangsúlyozta Paul Marek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.