Megnyerte a kínaiak szívét a szerény amerikai

Talán a legnépszerűbb amerikai Kínában az ország új nagykövete, Gary Locke – írja a The Christian Science Monitor. Az első kínai ősökkel is rendelkező amerikai követ szerény viselkedésével lopta be magát a basáskodó vezetőkhöz szokott ázsiaiak szívébe. Egy perccel az ezt akadályozó törvény kifutása után már meg is házasodott az első amerikai meleg katonatiszt – írja a CBS. A hadsereg homoszexuális tagjait a „Ne szólj szám, nem fáj fejem” törvény tiltotta hovatartozásuk nyílt vállalásától – egészen tegnapig.

Kovács N. László
2011. 09. 20. 18:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Christian Science Monitor (csmonitor.com)

Talán a legnépszerűbb amerikai Kínában az ország új nagykövete, Gary Locke – írja a The Christian Science Monitor. Az első kínai ősökkel is rendelkező amerikai követ szerény viselkedésével lopta be magát a basáskodó vezetőkhöz szokott ázsiaiak szívébe.

A „China Economic Weekly”, melyet a kínai Kommunista Párt ad ki, legutóbb hétfőn hozott cikket a követről. A riporter leírja, felemelő volt látni, hogy Locke, aki egyébként könnyen kihagyhatta volna a várakozást, egy órát állt a sorban, amikor családjával együtt elment megnézni a híres Nagy Falat. „Ez az ember kínainak látszik, de nem úgy viselkedik, mint egy kínai” – írja a Monitor társadalmi kérdésekkel foglalkozó szakértője, Yao Bo.

A kelet-ázsiai országban egyetlen ilyen magas státuszú hivatalos személy sem lenne hajlandó saját csomagját cipelni – Washington pekingi embere pedig gyakran így tesz. Locke akkor tett szert először hírnévre, amikor egy kínai utazó lefotózta, amint kuponnal fizet egy seattle-i Starbucks kávézóban. A kép bejárta az internetet, a blogok pedig megteltek a visszafogott amerikait méltató írásokkal. „Szerény, szinte már igénytelen, és igazán kedves – írta egyikük, Sun Mingnan, aki a davosi gazdasági fórumon találkozott vele. – Azt hiszem, a mi hivatalnokaink sokat tanulhatnának az amerikaiaktól.”

Bo szerint azonban mindez jóval több, mint egy szimpatikus, kissé fura külföldi iránti lelkesedés. „Az egésznek erős politikai színezete van, ezek az írások valójában nem Locke-ról szólnak – magyarázza. – A követ maga a megtestesült szerénység, így a róla festett kép egyben a fennhéjázó kínai tisztviselők megcsúfolása is, egyfajta ironikus kommentár.” Mao Ce-tung pártja esküje szerint a „népet szolgálja”, a kínaiak azonban ezt kevéssé érzik: hivatalnokaik szinte mást kaszthoz tartoznak, a közember számára elérhetetlen életszínvonalon élnek, melyet gyakran korrupcióból finanszíroznak. „Locke természetes viselkedése a kínaiak privilégiumainak tükrében különös jelentőséget kap” – véli Bo.

CBS (cbsnews.com)

Egy perccel az ezt akadályozó törvény kifutása után már meg is házasodott az első amerikai meleg katonatiszt – írja a CBS. A hadsereg homoszexuális tagjait a „Ne szólj szám, nem fáj fejem” törvény tiltotta hovatartozásuk nyílt vállalásától – egészen tegnapig.

Gary Ross tengerészhadnagy egyetlen másodpercet sem akart várni: amikor az óra a keleti idő szerint elütötte az éjfélt, már ott állt partnerével a békebíró előtt – egy perccel a törvény hivatalos lejárta után már ki is mondta a boldogító igent. „Gyönyörű volt az ünnepség, egészen rám törtek az érzelmek. Végre hivatalos” – nyilatkozta Ross hadnagy.

A katona tizenegy éve él együtt (egyébként civil) társával, munkatársaival azonban csupán mostantól beszélhet majd családi életéről. Az 1993 óta életben lévő törvény szerint melegek és leszbikusok csak akkor szolgálhattak a seregben, ha preferenciáikról nem beszéltek senkinek – a felettesüknek cserébe nem volt joguk erről kérdezni őket. Barack Obama 2010 decemberében megsemmisítette a diszkriminatív rendelkezést, az azonban különböző jogi határidők és egyéb vizsgálatok miatt csak most veszítette el érvényét. A hadsereg felkészült a változásra, a személyzet 97 százalékát kioktatták a rendelkezés tartalmáról, holnaptól pedig bevallottan meleg jelölteket is várnak a toborzóirodák.

Ross hadnagy elmondta, életét lényegesen meg fogja könnyíteni a törvény megsemmisítése. „Azt hiszem, minden normális megfigyelőképességű munkatársam rájött már, mi a helyzet – ez azonban nem jelentette azt, hogy beszélhettem is erről a dologról – magyarázza. – Ha az ember őrt áll a fedélzeten az éjszaka közepén, nem sok mindenről lehet beszélgetni. A bizalomhoz elengedhetetlen az őszinteség, eddig azonban a rendszer folyamatos hazugságra kényszerített. Örülök, hogy ennek vége.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.