Megreguláznák az államháztartási szabályok megszegőit

A holland pénzügyminiszter szerint nincs szükség uniós szerződésmódosításra ahhoz, hogy létrehozzanak egy olyan felügyelőbiztosi hivatalt, amely az európai államháztartási szabályokat megszegő országokkal szemben rendelhetne el szankciókat.

MNO
2011. 09. 08. 11:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jan Kees de Jager úgy véli: ahhoz, hogy egy országot „kitegyenek” az euróövezetből, az uniós szerződések változtatására lenne szükség, de ez egy felügyelőbiztos kinevezéséhez nem szükséges, hiszen egy ilyen poszt felállítását a jelenlegi szabályozás is lehetővé teszi.

De Jager a múlt héten vetette fel, hogy független hatóság kellene az államháztartási szabályok teljesítésének „kikényszerítésére” annak érdekében, hogy a jelenlegi adósságválság ne ismétlődjön, támogatásáról biztosítva Philipp Rösler német gazdasági miniszter javaslatát egy európai stabilitási tanács felállítására, amely rendelkezne az uniós pénzügyi szabályok ellen vétő országok megfegyelmezéséhez szükséges jogosítványokkal.

A holland kormány kész tárgyalni az euróövezeti mentőalap rendelkezésére bocsátott összeg megemeléséről, de ellenzi egy euróövezeti közös kötvény bevezetését és a maga részéről is fedezetet követel Görögország támogatása fejében, ha azt Finnország is megkapja – derült ki Jan Kees de Jager holland pénzügyminiszternek a német Der Spiegel magazinnak adott korábbi nyilatkozatából. Egy közös euróövezeti kötvény nem jelenthet kiutat az adósságszolgálati válságból, mivel maga sem egyéb az adósság egy újabb formájánál – fejtette ki a pénzügyminiszter a lapnak, hangsúlyozva, hogy Németországnak ki kell tartania a kötvényt elutasító álláspontja mellett.

A miniszter szerint a holland kormány kész tárgyalni az EFSF segélyalap rendelkezésére álló összeg megemeléséről, „amennyiben az szükségessé válik”, de egyúttal figyelmeztetett arra is, hogy az összeg megduplázása már veszélybe sodorná a finanszírozó országok hitelképességi besorolását. Egyetlen, utolsóként talpon maradó elsőrendű „AAA” besorolású európai ország nem lenne képes jótállni az összes többi ország adósságáért – jelentette ki. Azt is közölte, hogy amennyiben Finnországnak sikerül fedezetet kiharcolnia görögországi segélybefizetései ellenében, akkor a maga részéről ugyanezt az elbánást fogja megkövetelni saját országának is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.