Mégsem az ismert módon halt meg Raoul Wallenberg?

Néhány nappal tovább élhetett halálának hivatalos dátumánál Raoul Wallenberg, a több ezer magyar zsidó életét megmentő svéd diplomata, aki titokzatos körülmények között tűnt el 1945-ben – állította az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) archívumainak vezetője. Vaszilij Hrisztoforov altábornagy, történész-levéltáros hétfői nyilatkozatában tagadta, hogy az orosz titkosszolgálat visszatartana adatokat Wallenberg halálával kapcsolatban.

MNO
2011. 09. 26. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wallenberg eltűnése egyike a második világháború máig megoldatlan rejtélyeinek. A svéd diplomata, aki 1944 tavaszán részben amerikai szolgálatok megbízásából érkezett Magyarországra, mintegy 20 ezer zsidót mentett meg a deportálástól, s ezzel a szinte biztos haláltól. Utoljára 1945. január 13-án látták, amikor a Nemzetközi Vöröskereszt Benczúr utcai irodájából egy szovjet őrnagy magával vitte.

Wallenberg a szovjet hadsereg fogságába került, és moszkvai utasításra az orosz fővárosba szállították, majd a Lubjanka – a szovjet állambiztonsági szolgálat székháza – belső börtönébe került, s a hivatalos (szovjet) közlés szerint 1947. július 17-én halt meg. A Wallenberg szívroham okozta haláláról szóló szovjet jelentés hamis lehetett, és fogvatartói esetleg a „halálba segíthették” a 32 éves diplomatát – mondta Hrisztoforov az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban, de hangsúlyozta, hogy a titkosszolgálatok nem rejtegetik az igazságot. Az altábornagy állításai szerint a hatóságok az ötvenes években nagy valószínűséggel megsemmisítették a svéd diplomata sorsára vonatkozó dokumentumokat, de a kémelhárítás levéltára még kutat újabb nyomok után.

Moszkva számára folyamatos kellemetlenséget okoztak a diplomata halálát övező makacs híresztelések, például hogy Wallenberg állítólagos halála után még évtizedekig különböző gulágokban (büntetőtáborokban) tengette életét. Ezt a hihető, de hiteles bizonyítékokkal nem alátámasztott elképzelést Oroszországnak máig nem sikerült megcáfolnia. Noha az orosz altábornagy nem említett újabb bizonyítékokat, a dokumentumok ismeretében tett kijelentései alátámasztják azt a feltételezést, hogy az orosz verzió nem feltétlenül az igazságot tükrözi az üggyel kapcsolatban.

Hrisztoforov kifejtette, hogy ha Wallenberg még életben is volt 1947. július 17-e után – erre utalhat egy július 23-i kihallgatási jegyzőkönyv, amelyben egy titokzatos 7-es számú fogoly szerepel –, maximum pár napig élhetett még, s kizárt, hogy más börtönbe vagy munkatáborba szállították volna át. „Ezt ugyanis nem lehetett volna sokáig titokban tartani, még akkor sem, ha álnéven vagy csak egy számmal azonosítják” – érvelt az orosz állambiztonsági szolgálat vezető levéltárosa.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.