Megtámadták a Kadhafihoz hű erők utolsó bástyáját

Heves harcok kezdődtek pénteken este a líbiai Bani-Valídban, amely a Moammer Kadhafihoz hű erők egyik utolsó bástyája az észak-afrikai országban – közölte az új hatalom tisztségviselője a frontról visszatérve. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/808827" target="_blank">• Lejár az ultimátum, megindul az utolsó támadás + Képek</a></strong>

MNO
2011. 09. 09. 18:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Forradalmárok alvó sejtjei léptek akcióba, s a harcok közöttük és a Kadhafihoz hű fegyveresek között zajlanak a város utcáin” – mondta el a nyugati hírügynökségek tudósítóinak Abdalláh Kensil, az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) tárgyalóküldöttségének egyik tisztségviselője. „A Kadhafi-ellenes harcosok a város északi felében vették fel a harcot orvlövészekkel, és kelet felől mi is behatoltunk a városba” – tette hozzá. A harcok a város központjától mintegy két kilométerre zajlanak. Szavai szerint a támadást Kadhafi erői provokálták ki, akik a nap folyamán rakéta- és tüzérségi támadást intéztek a felkelők város körül gyülekező csapatai ellen.

Kensil hangsúlyozta, hogy a harcok nem „egy Bani-Valíd elleni általános támadás” részét képezik. „Erőink nem tesznek mást, minthogy megpróbálják elhallgattatni a minket támadó rakétaállásokat, és kiiktatni az orvlövészeket” – mondta. „Nem indítunk offenzívát az ÁNT döntése nélkül, de jelenleg nem volt más választásunk, és meg akarjuk védeni az erőinket, csakúgy mint a város lakóit” – fejtette ki Kensil a Bani-Valídtól mintegy húsz kilométerre várakozó haditudósítóknak. Az ÁNT oldalán harcoló csapatok több térségbeli parancsnoka megerősítette, kivárják, hogy lejárjon a város Kadhafihoz hű védőinek adott ultimátum, s addig nem lendülnek támadásba. Bani-Valíd – Kadhafi szülővárosával, Szirttel, valamint a sivatagi Sebával együtt – egyike a Tripoliból augusztusban elűzött volt líbiai vezető oldalán harcoló erők utolsó ellenállási gócainak.

Az ÁNT tripoli főparancsnokságának tisztjei az este azt mondták a brit hírügynökségnek, hogy az új hatalom erői több városból is nagy számban Seba felé tartanak. Ellentámadással próbálkoztak a szökésben lévő volt líbiai vezető erői pénteken a Vörös-völgyben is, amely Szirt városától mintegy 60 kilométerre keletre húzódik – jelentette a francia hírügynökség egy helyszínen lévő tudósítója. A Moammer el-Kadhafihoz hű alakulatok nemcsak rakétákkal és aknavetőkkel lőtték az Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) erőit, de fegyvereseik is előretörtek a dűnékben, ahol egyúttal a környező sivatagi térség fő országútja húzódik.

Az új líbiai hatalom erői Szirt városa felé nyomulva egy nappal korábban, csütörtökön vonták ellenőrzésük alá a Vörös-völgyet. Ez utóbbi az elűzött líbiai vezető szülővárosának egyik fő védvonalát jelenti. Tripoli augusztusi bevétele gyakorlatilag véget vetett már Kadhafi 42 éven át tartó autokratikus hatalmának. Mostanra az új vezetés ellenőrzi az ország legnagyobb részét, ám amíg a volt líbiai vezető szökésben van és rejtekhelyéről újabb és újabb üzenetekkel tudja buzdítani híveit, addig nem hirdethetik ki a végső győzelmet. Mahmúd Dzsibríl, az eddigi felkelők ideiglenes kabinetjének vezetője csütörtökön első tripoli sajtóértekezletén azt mondta, az új kormányt csak az ország teljes felszabadítása után lehet megalakítani. Mindazonáltal fenntartotta annak a lehetőségét, hogy tárgyalások útján, békésen vegyék be azokat a városokat, amelyek még a Kadhafi-hoz hű erők kezén vannak.

Az ÁNT oldalán harcoló egyik fontos katonai parancsnok, Musztafa asz-Szamu ugyanakkor Miszrátában azt bizonygatta pénteken, hogy hadműveleteik fő célpontja nem Szirt vagy Bani-Valíd lesz, hanem a még délebbre található Dzsofra-oázis, ahol a Kadhafi-párti erők hatalmas fegyverkészletet halmoztak fel. A Miszrátától mintegy 300 kilométerre délre található sivatagi oázisban három város fekszik: Vaddán, Hun és Szokra, és mindhárom Kadhafi erőinek kezén van még. Szamu azt mondta, Musztafa Abdeldzsalíl, az ÁNT elnöke pénteki kezdettel 48 órás ultimátumot szabott az oázisnak a tárgyalások megkezdésére, mivel abban reménykednek, hogy harcok nélkül is bevehetik a térséget. A Dzsofra-oázis azért fontos, mivel „ott 280 nagy fegyver- és lőszerraktár található. (...) Az európaiak és az amerikaiak azt akarják, hogy Miszráta forradalmi alakulatai kaparinthassák meg ezeket a fegyvereket, elkerülendő, hogy eladják és szétszórják azokat a szomszédos országokban” – fejtette ki.

A Tripolitól 210 kilométerre keletre fekvő Miszráta Líbia harmadik legnagyobb városa, ahol különböző források szerint 12-18 ezer fős, jól felfegyverzett harcosa van a felkelőknek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.