Merkel elégedetlen, Obama bízik a szuperhatalomban

A német kancellár szerint tíz évvel az Egyesült Államok ellen elkövetett merényletek után a Nyugat még mindig nem rendelkezik meggyőző terrorellenes stratégiával. Obama amerikai elnök viszont úgy véli, az al-Kaida elindult a vereség felé vezető úton. <br /><br /><strong><a href="http://www.mno.hu/portal/808696" target="_blank">• Manapság már egy körömollót sem lehet felvinni a repülőgépre</a></strong>

MNO
2011. 09. 09. 7:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évforduló előestéjén az RTL televíziónak nyilatkozva Angela Merkel úgy értékelte, hogy a terrorizmus elleni harcban még hosszú út áll a nemzetközi közösség előtt. A terrorizmus fenyegetését a kancellár állandó veszélynek nevezte, és annak a nézetnek adott hangot: a Nyugatnak még meg kell tanulnia, hogy miként szálljon szembe meggyőzően ezzel a veszéllyel.

„Mindannyian azt reméltük, hogy a hidegháború befejeződése után igazán nagy konfliktusok többé nem fenyegetik a világot” – fogalmazott Merkel, hozzátéve, hogy ez a remény nem volt hosszú életű. A kancellár szerint most azonban már nem államok állnak államokkal szemben, hanem a világot terrorista csoportok fenyegetik. Ennek kapcsán a német kancellár egyfajta „aszimmetrikus fenyegetettségről” beszélt, amelynek – mint hangoztatta – a nemzetközi közösség még nem találta meg az ellenszerét.

Még nagyobb szigor jöhet

A kancellár úgy értékelte, hogy a tíz évvel ezelőtti merényleteket követően a biztonsági intézkedések szigorítása Németországban is elengedhetetlen volt. Merkel szerint ezek az intézkedések annak ellenére szükségesek voltak, hogy az állampolgárok számára bizonyos korlátozásokat jelentettek. „Kész vagyok arra, hogy még szigorúbb ellenőrzéseket fogadjak el” – hangsúlyozta a német kancellár, hangoztatva: nézete szerint az eddigi törvények, illetve korlátozások szükségesek voltak ahhoz, hogy biztosítsák az állampolgárok szabad és biztonságos életét.

Angela Merkel ismételten kiállt Németország afganisztáni szerepvállalása mellett. Úgy értékelte, hogy az elődje, Gerhard Schröder volt kancellár vezette, akkori szociáldemokrata-zöld kormány 2001 végén erre vonatkozóan helyes döntést hozott. „Akkor is az volt a véleményünk, hogy a felelősséget vállalni kell” – hangsúlyozta Merkel, aki szerint országa esetleges távolmaradása a szövetségesi kötelezettségek szempontjából végzetes lehetett volna. „Afganisztánban Németország biztonságáról is szó van” – fogalmazott a kancellár. Merkel reményének adott hangot, hogy az afganisztáni nemzetközi szerepvállalás sikeres lesz.

Az elmúlt tíz év egyik legnagyobb tanulságának ugyanakkor azt nevezte, hogy a terrorizmus elleni harcban a katonai eszköz egyedül nem elegendő. A kancellár köszönetet mondott a német hatóságoknak amiatt, hogy Németországban az elmúlt egy évtizedben terrorista merényletre nem került sor. „Ennek ellenére minden órában ébernek kell lennünk” – fűzte hozzá.

A német rendőrség előző nap leplezett le Berlinben egy a hatóságok szerint készülő terrorista merényletet. A gyanú szerint két arab származású feltételezett terrorista a német fővárosban robbantásos merényletre készült. A vizsgálat folyamatban van, a konzervatív belügyminiszter azonban máris követelte a biztonsági intézkedések további szigorítását. A többi között ismét napirendre került a telefonbeszélgetésekkel kapcsolatos adatok meghatározott időre történő tárolása, amit az alkotmánybíróság korábban elutasított.

Obama bizakodó

Az Egyesült Államok „elindította az al-Kaidát a vereséghez vezető úton”, és a 2001. szeptember 11-i merényletek elkövetői nem tudtak éket verni az Egyesült Államok és a világ többi része közé – írja Barack Obama amerikai elnök a terrortámadások tizedik évfordulója alkalmából a nemzetközi sajtó több jelentős napilapjában, köztük a Le Figaro című francia, illetve a Die Welt című német újságban pénteken megjelenő cikkében.

Az írást Magyarországon a Metropol című lap közölte. Emlékeztet arra, hogy leleplezték az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat összeesküvéseit, végeztek vezérével, Oszama bin Ladennel és tagjainak jelentős részével. „Ugyanakkor szerte a Közel-Keleten és Észak-Afrikában a népek bebizonyították, hogy az igazságosság és a méltóság felé a legbiztonságosabb út az erőszakot elvető erkölcsi erőn keresztül vezet, amely nemet mond a terrorizmusra és a vak erőszakra. Nyilvánvaló, hogy az erőszakos szélsőségesek elszigetelődnek, és a jövő azoké, akik építeni akarnak, nem pedig rombolni” – mutat rá Obama.

Hangsúlyozza, hogy az Egyesült Államok nem vált magányos farkassá, tíz évvel az Amerika-ellenes merényletek után barátaival és partnereivel együtt emlékezik meg mindazokról, akik életüket adták a terrorizmus elleni küzdelem sikeréért. „Rájuk emlékezve újra megerősítjük a partnerség és a kölcsönös tisztelet szellemét, amire szükségünk van egy olyan világ felépítéséhez, amelyben mindenki méltóságban, szabadságban és békében él” – fogalmaz az amerikai elnök.

Az egyetlen szuperhatalom

Obama hálás azért, hogy szolidaritási tüntetéseket rendeztek szerte a világon a mintegy háromezer életet kioltó szeptember 11-i merényletek után. Elismeri ugyanakkor, hogy a terrortámadások után tapasztalt „világpartnerségi szellem” azóta felmorzsolódott. „Mint elnök, arra törekszem, hogy megújítsam az egész világra kiterjedő együttműködést, mert szükségünk van rá ahhoz, hogy szembeszállhassunk az előttünk álló globális kihívásokkal. Az elkötelezettség új korszakát kikovácsolva a nemzetekkel és népekkel a kölcsönös érdekeken és tiszteleten alapuló partnerséget alakítottunk ki” – hangoztatja Obama, aki egyúttal megerősíti, hogy az Egyesült Államok továbbra is betölti a világ egyetlen szuperhatalmának szerepét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.