Merz ismét ringbe száll?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung beszámol arról, hogy a CDU egykori nagy reménysége, volt frakcióvezetője, Friedrich Merz kész ismét visszatérni a politikai életbe. A Der Spiegel az SPD-n belüli kancellárjelölt személyéről zajló vitáról ír. <br />

2011. 09. 25. 9:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (faz.net)

A konzervatív frankfurti napilapban Georg Meck A söralátétes férfi újra itt van című cikkében foglalkozik az egykori CDU-frakcióvezető politikai aktivizálódásával. A stuttgarti tőzsde nemrég ünnepelte 150 éves fennállását, a sztárvendég Friedrich Merz volt, aki a konkurencia, a frankfurti börze felügyelőbizottságának a tagja. Christoph Lammersdorf vendéglátóként köszöntötte „Friedrich Merz ügyvéd urat”. Egy szót sem szólt a jogász politikusi múltjától, aki most gazdasági ügyvédi irodát vezet, az Atlanti híd elnöke és számos felügyelőbizottság tagja. A berlini politikában már csak szellemként vesz részt az egykori frakcióvezető, mint elveszett hőse a csalódottaknak és a CDU gazdasági szárnyának. A politikai stratégák szerint akár a szavazók 20 százalékát is megszólíthatja. A legutóbbi időszakban olyan jelzéseket küld, mintha készen állna a CDU-ba történő visszatérésre, ha hívná valaki. Merz egykoron a söralátéten is kiszámolható adó népszerűsítője volt. A mostani euróválságot következetesen az államok adósságválságaként emlegeti. S éppen Baden-Württembergben nagy az igény arra, hogy helyreállítsa a kereszténydemokraták önbizalmát.

Der Spiegel (spiegel.de)

A baloldali német hírmagazin Az SPD balszárnya mozgósít Steinbrück ellen című cikkében tudósít a szociáldemokraták kancellárjelölti vitáiról. „Peer Steinbrück megveti a pártot és funkcionáriusait szívesen nevezi nyafogóknak” – fogalmaz Sascha Vogt, az ifjú szocialisták vezetője. „Jelöltsége mélyen megosztaná az SPD-t, tagjainak nagy része nem támogatná őt.” Ralf Stegner schleswig-holsteini tartományi elnök kijelentette: „Nem szabad, hogy hagyjuk, hogy egy médiajelenség hajtson bennünket, s emiatt elhamarkodottan döntsenek az egyik szárny jelöltje mellett.” Steinbrück az SPD jobbszárnyához tartozik. A párt olyan kancellárjelöltet kíván, aki képes betölteni posztját, bírja a nyilvánosság támogatását és az SPD teljes profilját képviseli – érvel Stegner. A szakszervezetektől történő újabb elhatárolódás, s a legaktívabb tagok pártfunkcionáriusokként történő leértékelése ebbe nem illik bele. Tartalmi kérdésekben az egykori pénzügyminisztert Björn Böhning, a párt balszárnyának vezetője bírálta: „Peer Steinbrück támogatta, hogy Németországban pénzügyi térként dereguláljanak és liberalizáljanak. Ő volt az, aki az akkori divatnak megfelelően a pénzpiacok rombolóerejét az országba hozta és az utolsó pillanatig ellenezte a konjunktúraprogramokat, ami végül megóvta a válság legrosszabb következményeitől” – fogalmazott a kancellári ambíciókat is ápolgató Klaus Wowereit berlini főpolgármester bizalmasa. „Nekünk ma egészen más gazdaságpolitikára van szükségünk, ennyiben rendkívül örömteli, hogy úgy tűnik, Peer Steinbrück időközben a mi új pénzügyi koncepciónk lelkes hívévé vált.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.