Minden elképzelhető, kérdés, mit lép a monetáris tanács

A forintgyengülés miatt nem zárható ki, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa akár már keddi ülésén kamatemelésről dönt – vélekedtek hétfői előrejelzésükben londoni felzárkózópiaci elemzők.

MNO
2011. 09. 19. 15:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Capital Economics – az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport – felzárkózótérségi főközgazdásza, Neil Shearing szerint a forint gyengeségének lehetséges következményei közül nem az infláció, hanem a pénzügyi stabilitást fenyegető kockázat a nagyobb aggodalomforrás.

A Capital Economics vezető londoni elemzője szerint az utóbbi időben lazult a kapcsolat a teljes kosárra számolt magyarországi infláció és a forint árfolyammozgásai között több okból is. Egyrészt a háztartások magas devizaalapú hitelterhei miatt a forint gyengülését a fogyasztók is megszenvedik, és ez enyhíti az alapszintű inflációs nyomást, ezzel összefüggésben pedig – tekintettel a magyar gazdaság rendkívül „törékeny” állapotára – a hazai termelők egyre inkább kénytelenek átvállalni az importköltségek emelkedését saját eredményük terhére. Ennek nettó kimenetele az, hogy a gyengébb forint inflációs átszűrődő hatása nem feltétlenül olyan erős, mint ahogy attól sokan tartanak – fejtegette hétfőn összeállított helyzetértékelésében Shearing.

Védekező jellegű lépés jöhet

Az elemző közölte, hogy a Capital Economics eddigi távlati prognózisában szerepelt egy fél százalékpontos MNB-kamatcsökkentés a jövő év első negyedére, és ezt árazza a piac is. Mivel azonban a forint éppen 14 havi mélyponton jár az euróval szemben, most már sokkal valószínűbb, hogy ha az MNB a következő három hónapban módosítja alapkamatát, az kamatemelés lesz és nem kamatcsökkentés – jósolta hétfői előrejelzésében a cég londoni felzárkózópiaci főközgazdásza.

Shearing szerint feles esélye lehet akár annak is, hogy az MNB már keddi ülésén végrehajt egy fél százalékpontos „védekező jellegű” kamatemelést. Az alapkonszenzus a londoni elemzői közösségen belül azonban egyelőre az, hogy az MNB az idei év végéig tartja 6,00 százalékos alapkamatát.

GS: lefelé módosulhat a növekedési előrejelzés

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózópiaci elemzői az MNB keddi kamatdöntő ülése előtt adott prognózisukban azt jósolták, hogy miután a magyar gazdaság negyedéves összevetésű szekvenciális növekedése a második negyedévben zéróra lassult, a magyar jegybank várhatóan lefelé fogja módosítani idei és jövő évi növekedési előrejelzését.

A GS londoni elemzői is azt várják ugyanakkor, hogy a keddi monetáris tanácsi ülést nem az infláció és a növekedés, hanem a forintárfolyammal, a külső finanszírozási függéssel, valamint az euróövezeti helyzettel kapcsolatos aggodalmak uralják majd. A mostani jelentős forinteladási nyomás közepette a monetáris tanács még akár azzal is megpróbálkozhat, hogy „legalább szóban” a forint védelmére kel – jósolták a Goldman Sachs citybeli felzárkózópiaci elemzői. A ház szerint ahhoz, hogy az MNB „jó érzéssel” csökkenthesse alapkamatát, a devizaalapú adósság problémájának tartós megoldására van szükség, olyanra, amely nem veszélyezteti a bankrendszer stabilitását.

Kemény hangvétel lehet

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózópiaci elemzői az MNB keddi kamatdöntő ülésére adott előrejelzésükben közölték, hogy a kamat változatlanul hagyásával együtt „viszonylag kemény hangvételű” közleményt is várnak a monetáris tanács részéről, tekintettel a forintgyengülésre. Mindemellett a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásának emelkedése is folytatódik, és a magyar CDS-árazás már „közel jár azokhoz a szintekhez, amelyeknél az MNB a múltban kamatot emelt” – hangsúlyozták prognózisukban a JP Morgan londoni elemzői.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények CDS-középárfolyama hétfőn 460 bázispont felett járt a londoni piacon. A múlt hét végén 450, egy héttel korábban 430, a nyár elején még 250 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban.

1,3 százalékos bővülés lehet jövőre

A hétfőre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most meghaladja a 460 ezer eurót minden tízmillió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak a középárfolyama 250 ezer euró környékén mozgott.

A JP Morgan londoni elemzői a héten ugyancsak esedékes új inflációs MNB-jelentéssel kapcsolatban azt jósolták, hogy az inflációs kilátást a magyar jegybank várhatóan nem módosítja jelentősebben, az idei és jövő évi GDP-növekedésre adott prognózisát azonban valószínűleg számottevően mérsékli a 2011-re érvényes jelenlegi 2,6 százalékról, illetve a 2012-re korábban becsült 2,7 százalékos GDP-pluszról. A JP Morgan londoni szakértői a maguk részéről az idén 1,5 százalékos, 2012-ben 1,3 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.