Mindent be kell vetnie a „két nagynak” a győzelem érdekében

Mitt Romney-ról az amerikaiak relatív többsége gondolja azt, hogy a mostani republikánus politikusok közül mindenképpen jól végezné a feladatát a Fehér Házban. Bár a párton belül nagyon kiélezett a verseny, egyelőre úgy tűnik, hogy a jövő évi előválasztásokat követően Barack Obamának Romney-val kell majd megmérkőznie.

Kovács András
2011. 09. 19. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai választók a várható republikánus elnökjelöltek közül a két legesélyesebbről gondolják azt, hogy képesek lennének jól végezni a feladatukat a Fehér Házban – derül ki az Angus Reid legfrissebb felméréséből. A kutatás során reprezentatív módon 1787 felnőtt amerikait kérdeztek meg arról, hogy a kilenc jelöltségét bejelentő republikánus politikus közül kit látnának a legszívesebben az elnöki székben.
A megkérdezettek 23 százaléka szerint Mitt Romney, volt massachusettsi kormányzó, 21 százaléka szerint Rick Perry texasi kormányzó, míg 20 százalék szerint Ron Paul texasi képviselő mindenképpen képes lenne a feladatát jól ellátni. Michelle Bachmann minnesotai képviselőt 18, Sarah Palin volt alaszkai kormányzót szintén 18, míg Newt Gingrich egykori képviselőházi elnököt 12 százalék tudná elképzelni jó elnöknek.

A felmérés szerint a férfiak körében Ron Paul számít a legnépszerűbbnek 25 százalékkal, míg Romney és Perry 24-24 százalékon áll. A női szavazók Romney-t tartanák a legjobb választásnak (22 százalék), őt követi Palin (18 százalék) és Perry (17 százalék).

A republikánusok Perryt látják a legjobbnak

A republikánus szavazók körében némileg más az állás a politikusokat megítélően, ami abból a szempontból lényeges, hogy az előválasztások során ők fogják majd eldönteni, hogy ki lesz Obama kihívója. Az ellenzéki párt hívei 44 százaléka szerint Perry lenne a legjobb választás, míg 42 százalék szerint Romney, Palin 41 százalék, míg Bachmann 40 százalék szerint lenne képes jó teljesítményre.

A magukat függetlenként meghatározó szavazók körében Pault 26, Romney-t 23, míg Perryt 20 százalék tartja arra képesnek, hogy megállja majd a helyét a Fehér Házban. A függetlenek véleménye azért mérvadó, mivel általában az ő döntésükön szokott múlni, hogy az adott választási évben ki nyeri el az elnöki posztot.

Romney egyelőre nyerne

A januárban induló előválasztások kapcsán egyre több felmérés lát napvilágot, hogy az adott államokban melyik jelölt kaphatja a legtöbb szavazatot. A demokraták esetében az előválasztásoknak vélhetőleg csak formális szerepe lesz, mivel a mostani elnökkel szemben nem várható kihívó. A Republikánus Párton belül már jóval izgalmasabb a helyzet főleg annak fényében, hogy a mostani állás szerint Romney és Perry fej-fej mellett halad.

Az egyik ilyen összesítés szerint Romney 29, Perry 22, míg Bachmann egy államban nyerheti meg az előválasztást. Fontos megjegyezni, hogy Romney nagyrészt a nyugati és keleti parti államokban számíthat győzelemre, míg Perry támogatói a déli és a középső államokban találhatók. Azt is megnézték a kutatók, hogy a jelenlegi állás szerint hány olyan állam van, ahol nem várható komolyabb fordulat a következő hónapokban a két fél között. Ebben a kategóriában a volt massachusettsi kormányzó 15-11-re vezet a texasi „erős emberrel” szemben.

(angusreid.com, uselectionatlas.org)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.