Nagy elismerés: hazánkat is meghívták a tanácskozásra

A líbiai és az izraeli–palesztin rendezés kérdéseiről, valamint az Európai Unió és Oroszország kapcsolatairól tárgyalt kedden New Yorkban Martonyi János külügyminiszter, aki az ENSZ közgyűlés 66. ülésszaka alkalmából tartózkodik az amerikai nagyvárosban.

MNO
2011. 09. 21. 7:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar diplomácia vezetője részt vett az ENSZ főtitkára által összehívott, úgynevezett Líbia barátai csoport magas szintű ülésén, amelyen egyebek között felszólalt Barack Obama amerikai és Nicolas Sarkozy francia elnök, valamint a líbiai Átmeneti Nemzeti Tanács (ÁNT) élén álló Musztafa Abdel-Dzsalíl is.

Mint azt Tóth József, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek New Yorkban elmondta, ilyen tanácskozásra Magyarországot első alkalommal hívták meg a líbiai válságban betöltött kitüntetett szerepének köszönhetően. Az elismerés a tripoli magyar nagykövetség tevékenységének, illetve azoknak a lépéseknek szól, amelyet Magyarország diplomáciája az EU-elnökség alatt és az azt követő időszakban tett meg Catherine Ashton, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének kérésére.

A rendezvény fő célja a líbiai rendezés magas szintű nemzetközi támogatásának megerősítése volt. A résztvevők egyetértettek a rendezés legfontosabb elveivel, nevezetesen azzal, hogy a líbiaiaknak maguknak kell kialakítaniuk a konszolidáció és az újjáépítés feltételeit, a társadalmi kiegyezést minél szélesebb alapra kell építeni, és hogy a cél a szabad választások megtartása, valamint a demokrácia és a jogállamiság kiépítése.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt heti döntése értelmében a nemzetközi közösség a jövőben is hozzájárul a líbiai demokratikus átmenet sikeréhez. A magyar külügyi szóvivő emlékeztetett rá, hogy Martonyi János korábban levélben jelezte Abdel-Dzsalíl ÁNT-elnöknek, hogy ebben Magyarország is kész részt venni, és a téma kedden felmerült Schmitt Pál köztársasági elnök és Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár megbeszélésén is. A magyar diplomácia szinte a kezdetektől fogva kapcsolatban állt a felkelők és az ÁNT különböző csoportjaival. A tanács mellé a külügyminiszter delegált egy kapcsolattartó diplomatát, de Magyarország emellett Tripoliban részt vett a humanitárius helyzet kezelésében, és ellátta az EU-tagállamok, valamint külön megállapodás alapján az Egyesült Államok, Kanada és mások érdekképviseletét.

„Magyarországnak ez a kiemelt szerepe az EU-elnökséget követő időszakban is megmaradt, ugyanis segítséget nyújtunk az EU tripoli képviseletének az újraindításához” – mondta az MTI-nek Tóth József.

Martonyi János kedden részt vett a 27 uniós külügyminiszternek a közel-keleti helyzetről folytatott tanácskozásán. A szóvivő elmondta, hogy Magyarország támogatja Catherine Ashton főképviselő asszonynak a konfliktusban érintett szereplőkkel folytatott tárgyalásait.

„Még nem látható, hogy a palesztin fél milyen javaslatot fog tenni pénteken az ENSZ-ben a palesztin státust illetően. A magyar álláspontot ennek az ismeretében fogjuk tudni majd véglegesíteni. Magyarország számára az lenne kívánatos, hogy mind az EU-n belül, mind a transzatlanti partnerekkel közös álláspontot sikerüljön kialakítani, ami utat nyit az izraeli–palesztin közvetlen tárgyalások újrafelvételéhez. Olyan megoldást szeretnénk, amely nem növeli, hanem csökkenti a feszültséget a térségben. A mostani megbeszélés alapján úgy tűnik, hogy erre még van reális esély” – fogalmazott a Külügyminisztérium sajtófőnöke.

A magyar külügyminiszter az uniós kollégáival és Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel együtt munkaebéden vett részt. Itt is a palesztin státuskérdés állt a középpontban.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a rendezés érdekében további erőfeszítéseket kell tenni a közel-keleti „kvartett” keretében, amelynek az EU és Oroszország is tagja az Egyesült Államok és az ENSZ mellett. A líbiai helyzettel kapcsolatban egyetértés volt abban, hogy a Nyugatnak és Moszkvának egyaránt részt kell vennie a demokratikus átmenet segítésében. Moszkva álláspontja ugyanakkor eltér a líbiai beavatkozást megalapozó BT-határozat értelmezését illetően.

Az EU-külügyminiszterek üdvözölték az előrelépést az orosz vízumliberalizáció feltételeinek megállapításában.

Martonyi János kedden, miként korábbi egyesült államokbeli látogatásai során, találkozott az amerikai zsidó szervezeteket képviselő American Jewish Committee tagjaival. A közel-keleti helyzet és a palesztin státus ENSZ-beli kezelése ezen az eszmecserén is meghatározó szerepet játszott. A külügyminiszter ismertette a magyar álláspontot, amely nagyobb szerephez juttatná az EU-t az érintett felek tárgyalóasztalhoz ültetésében, s amelynek kiegyensúlyozottsága és konstruktivitása a szóvivő szerint a zsidó szervezetek részéről is támogatást kapott.

A megbeszélésen szó esett a magyarországi zsidó közösség helyzetéről. Martonyi János köszönetét fejezte ki Esterházy János szlovákiai zsidómentésének izraeli elismeréséért. Tóth József emlékeztetett rá, hogy Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter levélben tudatta Martronyi Jánossal, hogy a Jad Vasem is nagyra értékeli Esterházynak a háború idején tett tevékenységét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.