Negyvenezerrel emelik az ösztöndíjat

Negyvenezer forinttal megemelték az olimpiai indulási jogot szerzett sportolók ösztöndíját a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pénteki elnökségi ülésén.

MNO
2011. 09. 09. 17:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MOB közleménye szerint arról is döntöttek, hogy az olimpiai A szintet elért versenyzők Gerevich-ösztöndíja nem lehet kevesebb mint százezer, a B szintet teljesítetteké pedig mint 70 ezer forint. Borkai Zsolt, a MOB elnöke arról tájékoztatta az elnökség tagjait, hogy „megérkezett a Nemzetközi és az Európai Olimpiai Bizottság levele a MOB-nál történt átvilágítás eredményéről, amely kiválóra minősítette a MOB szervezettségét és adminisztrációs munkáját”.

Molnár Zoltán főtitkár a szervezet költségvetéséről adott részletes tájékoztatást, s azt mondta, az idei évre a felkészüléshez biztosított támogatásokat már 80 százalékban megkapták a sportági szakszövetségek. „A MOB folyamatosan tájékoztatja a sportolókat a legális teljesítményfokozás lehetőségeiről, a tiltott szerekről, módszerekről, a tiltott teljesítményfokozás egészségre káros hatásairól” – áll a közleményben. „Olimpiai kvalifikációt teljesítő sportolók doppingellenőrzése a kvalifikációt követő 24-48 órán belül folyamatosan történik. A 2011. évben az 1100 mintavételből eddig 770 történt meg.”

Kovács István, a londoni előkészítő bizottság vezetője arról számolt be, hogy eddig 66 magyar versenyző szerzett olimpiai kvótát, de ez a létszám a hétvégi öttusa- és koronglövő-világbajnokságon bővülhet. Nagy Zsigmond nemzetközi igazgató a törökországi Trabzonban sorra került Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) elért eredményekről tájékoztatta az elnökséget. A magyar csapat öt aranyérmet szerzett, ezzel a 49 résztvevő ország közül a hatodik helyen zárt az EYOF éremtáblázatán. Elhangzott, hogy Győr városa arról döntött, bejelenti pályázati szándékát a 2017-es EYOF megrendezésére.

A MOB elnöksége döntött az Olimpikon életútprogram kibővítéséről is, ennek révén Talmácsi Gábor motorversenyző és Virág Zsolt tornász részesülhet támogatásban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.