Nekimentek a volt miniszterelnöknek

„Fél év alatt megoldhatónak” tartotta Gordon Brown volt brit kormányfő a világgazdaságban elhatalmasodó pénzügyi válságot – egyebek mellett ez derül ki Brown volt pénzügyminisztere, Alistair Darling súlyos bírálatoktól hemzsegő új memoárjából, amelyben a munkáspárti politikus „reménytelennek” nevezte volt főnöke vezetési stílusát.

MNO
2011. 09. 04. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „Back from the Brink” – „Vissza a szakadék széléről” – című kötetben, amelyből a The Sunday Times vasárnap kezdett sorozatban részleteket közölni, Darling felfedi, hogy a válság kibontakozásának idején „rendkívül dühös szóváltásokba” keveredett Brownnal a követendő gazdaságpolitikáról, és a miniszterelnök végül megpróbálta őt kirúgni. „Az ármánykodó brownisták igen brutális rezsimet” honosítottak meg, és a Downing Streetet „a folyamatos válság és káosz légköre uralta” – áll a kötetben.

Darling felfedi: Brown – éppen a 2008. őszi pénzügyi krach előtt – meg volt győződve arról, hogy a brit gazdaság hat hónap alatt túljut a válságon, és ismét fellendülésnek indul. A brit gazdaság végül nem hat hónapig, hanem hat negyedévig tartó – rekordhosszúságú – recesszióba süllyedt, amelyből csak 2009 utolsó negyedévében kezdett kikeveredni, de a növekedés azóta is rendkívül vérszegény. A brit recesszió ráadásul mélységi rekordot is döntött: a 2008-ban mért legutóbbi csúcspont és az elmúlt recessziós ciklus mélypontja között összesen 6,4 százalékkal zuhant a brit GDP-érték.

A memoár szerint azonban Brown „igen dühösen” reagált arra, amikor pénzügyminisztere a recessziós jelek láttán egy interjúban kijelentette, hogy a brit gazdaság kilátásai hatvan éve nem voltak olyan rosszak, mint akkor. Darling ezt a The Guardian című vezető baloldali brit napilapnak mondta 2008 augusztusának végén, megjósolva, hogy a válság „mélyebb és hosszabb lesz” az addigi általános várakozásnál.

A piacot sokként érte a pénzügyminiszter később helyesnek bizonyult előrejelzése: a font azonnal mélyrepülésbe kezdett az euróval és a dollárral szemben is. A miniszterelnök és pénzügyminisztere között feszülő ellentéteket már akkor jelezte, hogy Brown az interjú másnapján kármentő célú nyilatkozattal próbálta megfékezni a zuhanást, kijelentve a BBC-nek: a brit gazdaság „megfelelő helyzetben van a piaci viharok átvészeléséhez”. Brown – aki korábban tíz évig maga is pénzügyminiszter volt – 2007 nyarán, Tony Blair távozása után vette át a miniszterelnöki tisztséget, de 2010-ben elvesztette a parlamenti választásokat, és az akkor már 13 éve kormányzó Munkáspárt ellenzékbe került.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.