Önellátásra törekednek a falvak

Helyi szinten szén-dioxid-mentességre törekvő települések európai hálózatának létrehozásáról tanácskoztak hétfőn a Zala megyei Nagypáliban, ahol a megújuló energiaforrások alkalmazásának elterjesztéséről és energetikailag önálló közösségek létrehozásáról is beszéltek az előadók.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/791382" target="_blank"><strong>• Egy magyar falu, amelynek a világ minden tájáról csodájára járnak</strong></a>

MNO
2011. 09. 26. 17:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négynapos konferenciát az angol rövidítéssel Rurener projektnek nevezett hároméves pályázati program lezárásaként hívták össze a zalai településen a koordinátor szerepet betöltő miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet együttműködésével.

Köcse Tibor polgármester elmondta: a több országot átölelő program keretében az volt a céljuk, hogy olyan kis vidéki falvak és városok európai hálózatát hozzák létre, amelyek helyi szinten szén-dioxid-semlegesekké szeretnének válni. A 2008-ban indult program összesen nyolc európai ország részvételével valósult meg, a keddi aláíráskor minden induló országból várhatóan tíz-tíz település csatlakozik még a programhoz, német, spanyol, francia, görög, olasz, brit és román települések.

A programmal a tudatos gondolkodásmód, az energiahatékonyság, valamint a megújuló energiaforrások alkalmazásának minél szélesebb elterjesztését és energetikailag önellátó közösségek létrehozását tűzték ki célul a kis vidéki települések körében. A projektben minden részt vevő országot egyrészt egy úgynevezett helyi energetikai partner mint koordinátor irányít, ezt a szerepet Magyarországon a miskolci Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány, Logisztikai és Gyártástechnikai Intézet tölti be, és egy vagy több vezető vidéki település képvisel a projektben. Magyarországról Nagypáli és Perkupa szerepel a projektben.

A polgármester hozzátette: Nagypáli kiemelkedő szerepet tölt be már most is a megújuló energiarendszerek elterjesztésében. A településen például bioszolár energiarendszert működtetnek az önkormányzati intézményekben, a lakosokat ingyen látják el energiafűz dugványokkal, s a konferencia helyszíne is egy olyan mintaépület, amelyet 80 százalékban megújuló energiaforrásokkal működtetnek. Mindezen túl a teljes közvilágítást a jövő évtől egy új napelemteleppel kívánják működtetni, de tárgyalnak biogázüzem és biomasszával működtetett gázüzem építéséről is, német befektetők pedig 1-1,5 megawattos fotovoltaikus napelemtelep építését tervezik a településen.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.