„Önök a bankárok, az üzleti világ oldalára álltak” + Képriport

A kormánypárti frakcióvezetők a változtatások szükségéről és a felelősségre vonás fontosságáról beszéltek a jelentős devizahitel-állomány kialakulása kapcsán, míg az ellenzéki felszólalók a nemzetgazdasági miniszter jövő évi költségvetéssel kapcsolatos, múlt pénteki bejelentéseinek kritikáját fogalmazták meg napirend előtti felszólalásukban az Országgyűlés hétfői ülésén. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810804" target="_blank"><strong>• 150 ezer családdal számol a pesszimista változat + Képriport </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810802" target="_blank"><strong>• A végcél egy független Palesztina és egy biztonságban élő Izrael </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810798" target="_blank"><strong>• Jön a katasztrófavédelmi bírság </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810792" target="_blank"><strong>• Korlátot szabnának a végtörlesztésnek </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810791" target="_blank"><strong> • „Vélhetően politikai utasításra” támadtak békés polgárokra </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810745" target="_blank"><strong>• Minél előbb hatályba kell léptetni – vitára alkalmas a törvényjavaslat </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810771" target="_blank"><strong>• A bankok sokszor visszaéltek az elégtelen szabályozással </strong></a><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/810750"><strong>• Még hétfőn döntenek az egyösszegű végtörlesztésről</strong></a>

MNO
2011. 09. 19. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fideszes Lázár János annak kivizsgálását szorgalmazta, hogy 2002 után miért engedélyezte az akkori kormány a devizahitelek megjelenését. Szerinte az alkotmányügyi bizottságban lezajló vizsgálatnak ki kell derítenie azt is, milyen szabályozási eszközei voltak a kormánynak, és miért nem védte meg az embereket a bankároktól.

Úgy fogalmazott: a szocialista kormány semmit nem tett, hogy megmentse az embereket. „Önök a bankárok, az üzleti világ oldalára álltak” – fordult az MSZP-s képviselőkhöz. Kijelentette, hogy a politikai és a jogi felelősséget is vizsgálni kell azzal kapcsolatban, hogy mit tett és mit mulasztott el a Pénzügyminisztérium vagy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete a probléma kezelése és megelőzése kapcsán.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy míg 2002-ben a lakossági devizahitel-állomány mintegy 300 milliárd forintot tett ki, 2010 nyarára együttes összege már meghaladta a 6000 milliárd forintot. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a bizottság tisztázni fogja, mindez hogyan alakulhatott így.

A KDNP szemléletváltást sürget

A kereszténydemokrata Harrach Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a gazdasági váltás Magyarország számára is elhozta a korszakváltás és a szemléletváltás kényszerét. Mint mondta, olyan államot kell kialakítani, amely választ ad a problémákra, de közben nem dönti magát adósságba. A kormánypárti politikus sajátos magyar jelenségnek nevezte egy életképtelen embertípus kialakulását, amely szerinte annak következménye, hogy az állam nem védőhálót adott az embereknek, hanem „gyermekruhába bújtatta polgárait”. Magáról gondoskodni tudó és dolgozni akaró emberekre van szükség – hangsúlyozta.

Új választást szeretne a Jobbik

A kormány elveszítette hitelét és megszorító politikát folytat, amelyből csak előre hozott választásokkal lehet kikecmeregni – mondta napirend előtti felszólalásában Vona Gábor, a Jobbik elnök-frakcióvezetője. Az ellenzéki politikus emlékeztetett arra, hogy a Fidesz ezen két ok miatt követelte 2006-tól folyamatosan az előre hozott választásokat a szocialista kormány idején. Azt mondta, hogy a Fidesz-kabinet eddig négy megszorítást jelentett be, amelyek közül a Széll Kálmán-tervet és a pénteki bejelentéseket tartotta a „legdurvábbnak”. Ez utóbbiakat Vona „országvesztő csomagnak” nevezte, a kabinetet pedig a gazdagok kormányának titulálta.

Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár válaszában azt hangsúlyozta, hogy az egykulcsos adó arra ösztönzi az embereket, hogy saját erőből teremtsék meg a maguk gazdagságát. Kijelentette: 2006-ban megvolt az ideje az előre hozott választásoknak, most azonban a kormány tartható, stabil és az ország javát szolgáló költségvetést nyújt be.

Felelőtlenség a zöldfordulat?

Az LMP-s Vágó Gábor népnyúzásnak nevezte a büdzsét érintő kormányzati bejelentéseket. A képviselő szerint a Fidesz nem az államadósság, hanem a dolgozó emberek ellen visel háborút. Úgy fogalmazott: a kabinet az adóemelésekkel az elmúlt nyolc év elhibázott gazdaságpolitikáját folytatja. Vágó ehelyett pártja zöldfordulatra alapozott gazdaságpolitikáját ajánlotta a kormány figyelmébe, amely 36 százalékos adókulccsal terhelné az évi 3 millió forint feletti, és 40 százalékossal a 7 millió forint feletti jövedelmeket.

Cséfalvay azt mondta: a kormány felelőssége, hogy az ország ne legyen védtelen a világgazdasági folyamatokkal szemben, ezért fontosnak tartja az államháztartási hiány 2,8 százalék alá csökkentését 2012-ben. A kabinet célja a jövedelmet terhelő adók csökkentése és a fogyasztást terhelők növelése – közölte. A zöldfordulattal kapcsolatban felelőtlenségnek nevezte, ha az állam kevéssé hatékony ágazatokra fordítja az adófizetők pénzét.

Többkulcsos adót akar az MSZP

A szocialista Mesterházy Attila azt mondta, a kormány gazdaságpolitikája megbukott, hiszen a három kitűzött cél egyike sem teljesült: 4-6 százalékos gazdasági növekedés helyett jövőre mindössze 1,5 százalékos bővüléssel számol a kabinet, 100 ezer új állás helyett stagnáló munkanélküliség várható, és a radikális adócsökkentés helyett adóemeléseket jelent be a kormány. Ahogy fogalmazott, „az elmúlt 21 év legbrutálisabb megszorítása jön”. Az MSZP ehelyett igazságosabb, többkulcsos adórendszert javasol, valamint a munka terheinek csökkentését és szociális gazdaságélénkítő programokat – mondta Mesterházy.

Cséfalvay válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar gazdaság növekszik, mindezt pedig úgy éri el a kormány, hogy mellette a költségvetés egyensúlya is megmarad. Beszélt arról is, hogy a kormány a munkaalapú gazdaság megteremtéséért dolgozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.