Óriási monokli a brit sajtóbotrány

„Óriási monokli” a brit sajtóbotrány Murdoch szerint – tudósít a The Australian. A News Corporation első embere az éves vállalati jelentéshez írott levélben beszélt újra karrierje „legmegalázóbb élményéről”. Lezárták az érdeklődők előtt Oszama bin Laden egykori búvóhelyét – közölte az Associated Press. A pakisztáni hatóságok sem újságírókat, sem más külföldit nem engednek Abbottábád közelébe.

Kovács N. László
2011. 09. 09. 13:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The Australian (Theaustralian.com.au)

Rupert Murdoch fizetése az idén körülbelül 10 millió dollárral növekedett, de nagyjából ez az egyetlen jó dolog, ami vele történt az évben. Október 21-én a vállalat részvényeseivel találkozik Los Angelesben, ahol megmagyarázhatja, hogyan kerülte el figyelmét az azóta milliárd dolláros veszteséggel és felbecsülhetetlen kárt okozó negatív publicitással járó lehallgatási botrány. A cégvezér erre az összecsapásra is gondolva fogalmazta meg a vállalat éves jelentéséhez csatolt levelét, amely egyszerre próbál szerény és dacos lenni.

„Cégünk óriási monoklit kapott a brit News of the World lap körül kialakult botrány során – írja az igazgató. – Ahogy azt a parlamenti meghallgatáson is mondtam, ennél megalázóbb élményben egész karrierem során nem volt részem. Hadd szögezzem le hát újra: az érintett alkalmazottaink viselkedését teljességgel elfogadhatatlannak és cégünk szellemével tökéletesen ellentétesnek tartom.” Murdoch ezt követően megígéri, „végére fog járni” a dolognak, és közli, ezzel a feladattal Joel Kleint, a News Corporation egyik vezető tisztségviselőjét bízta meg, aki korábban az amerikai igazságügy-minisztériumnak dolgozott. „A cég ezenfelül mindenben együttműködik az ügyben eljáró brit és amerikai hatóságokkal” – fogalmaz.

A botrány következtében indult nyomozások és perek ugyan károsíthatják a céget és megnehezíthetik üzleti tevékenységét, pánikra azonban semmi ok, igyekszik nyugtatni a részvényeseket a vezető. „A News Corporation még sosem volt ilyen erős, akár pénzügyeit, akár tevékenységét nézzük – szögezi le. – Tisztában vagyok vele, hogy az egész világ, de különösen Európa gazdasági nehézségekkel küzd, ugyanakkor bízom a jövőben, és remélem, továbbra is hatással leszünk alakulására.”

A világ második legnagyobb médiakonszernjének számító vállalat fő bevételi forrását a mozis és televíziós alcégek jelentik, a vagyonát újságokkal megalapozó Murdoch azonban mindig is különös figyelmet szentelt a kiadói ágnak. A News Corporation tulajdonában van a The Wall Street Journal, a londoni Times és a brit bulvárlap, a The Sun is.

AP (Ap.org)

Közeledik a szeptember 11-i terrortámadás tizedik évfordulója, ami azzal is jár, hogy az egyébként is nagy érdeklődésre számot tartó helyszínt egyre többen szeretnék meglátogatni. A pakisztániak azonban senkit nem engednek a közelbe, ahogy azt a héten többek között két francia újságíró és a dán nagykövet is megtapasztalta. Uffe Wolffhechel feleségével szeretett volna a telep közelébe jutni, az utat őrző katonák azonban közölték vele, ez nem lehetséges, majd elvezették és órákon át vizsgálták papírjait, végül visszaszállították a fővárosba.

A hivatalos verzió szerint a helyszínen továbbra is folyik a nyomozás, amely megpróbálja kideríteni, hogyan élhetett Bin Laden észrevétlenül a településen, és hogyan szerezhetett erről tudomást a CIA a pakisztáni hatóságok tudta nélkül. A májusi támadás, amely során a terrorvezér életét vesztette, komoly felháborodást okozott a közel-keleti országban, amely szuverenitásának megsértéséről beszélt. A titkosszolgálat azóta nagyobb figyelmet fordít az országban tartózkodó külföldiekre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.