Örökségünk fájdalmas látlelete

Lapunk munkatársa, a Magyar Nemzet Magazin szerkesztője, Margittai Gábor Utazás a végeken című riportkönyve nemcsak témája, megközelítése miatt is hiánypótló: mellőzi a határon túli magyarság sztereotípiáit, és látszik, a szerzőnek valóban szívügye az épített és szellemi örökség, amelynek fontosságában talán a széttartók is megegyeznek. A Külső magyarok – Utazás a végeken bővített és javított kiadása a Nemzet Kiadó gondozásában 2005-ben kiadott riportgyűjteménynek.

MNO
2011. 09. 23. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Margittai Gábor úgy véli: természetes, hogy objektíven viszonyult a témához. Riporterként nem is tehetett mást, azt kellett megírnia, amit látott és tapasztalt, vállalva, hogy ez nem fog mindenkinek tetszeni. Talán még azoknak sem, akikről ír. A szerző szerint a könyv sikere jórészt annak köszönhető, hogy olyan területet érint, amely kihullott a magyar közösségi emlékezetből. – A Székelyföldet régóta járják anyaországi magyarok, de például Dél-Erdélybe korábban nemigen volt szokás utazni. Ezeken a tájakon már úgy érzi magát az ember, mint a búvár, aki megtalálja Atlantisz elsüllyedt romjait. Csakhogy ezek között a romok között még élnek magyar emberek – meséli Margittai Gábor a visszatérő élményt, amely nemcsak Erdélyben, hanem a Felvidéken és a Délvidéken is alaptapasztalatnak bizonyult.

Ezeket az élményeket osztja meg velünk könyvében: pusztuló Árpád-kori templomokat, romokban álló ősi kúriákat, elfelejtett temetőket és fogyatkozó magyar közösségeket térképez fel, és az elsők közt próbál felszínre hozni olyan eltemetett kérdéseket, mint az 1944–45-ös szerbiai magyargyilkosságok. Hogy több utánnyomást, most pedig a Scolar Kiadónál második kiadást is megért a könyv, az azt mutatja, igény van a témára nemcsak az anyaországban, hanem a határon túl is. – A szórványban nagyon örülnek, ha hír érkezik róluk, még ha az szomorú is. A székelyföldi ismerőseim például maguk sem ismerték Dél-Erdélyt korábban. Akik olvasták közülük ezt a könyvet, megdöbbentek – idézi fel a riporter, aki szerint minden hátráltatás és közömbösség dacára sem a műemlékvédelem, sem az identitás megőrzése nem reménytelen, sőt az első riport megszületése óta eltelt csaknem tíz évben is volt már előrelépés. A könyv nyomán indultak civil mozgalmak, túrakörök is, a kötet címlapján látható borbereki templom pusztulását például civil kezdeményezéssel állították meg. De ahhoz, hogy segíteni lehessen, a legfontosabbnak a mentalitás megváltoztatását tartja Margittai Gábor. – Mindennek fejben kell eldőlnie. Amíg a magyar közösség nem közösség – és az anyaországban sem lehet egyértelműen közösségről beszélni –, addig se pénz, se posztó, se paripa, semmi sem segít. Ettől függetlenül a gazdasági kérdések nagyon fontosak: magyar–magyar gazdasági, turisztikai kapcsolatok kellenek, amelyekben haszon termelődik mindkét fél számára – véli a szerző.



Mivel sokan úgy gondolják, hogy a szomorú igazságok könyve ez a kötet, Margittai Gábortól azt is megkérdeztük, nem tervez-e vidámabb művet a témáról. A szerző úgy véli, ehhez olyan eseményeknek kellene történniük, amelyek erre okot adnak. – Most például a Partiumban nyílt három magyar iskola, ez hatalmas fegyvertény. És valóban vannak például székely, közép-erdélyi vagy felvidéki városok, ahol pezsgő szellemi élet zajlik. De engem jobban érdekel a veszélyeztetett örökség. Ez fájdalmas függőség, nem is tudom, mihez lehetne hasonlítani. Az ember újra és újra szeretné átélni azt a pillanatot, amikor talál egy félig eltemetett sírkövet magyar felirattal. Bizonyos területekről sajnos le kell mondani, de dokumentálni kell ezt a lemondást is. Lelki békét ez nem ad, de azért némi megnyugvást jelent, hogy a könyv megőriz valamit ebből az örökségből – öszszegez a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.