Ötödszörre is szobori búcsú

Újjáéledése után ötödik alkalommal rendezik meg vasárnap az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark történetéhez szorosan kapcsolódó ünnepet, a szobori búcsút.

MNO
2011. 09. 09. 7:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1896-os millenniumi évben megépített Árpád-emlékmű mellett első alkalommal 1897. augusztus 8-án rendeztek búcsút a honfoglaló magyarok vezérének tiszteletére. Az emlékmű az ezt követő években országos jelentőségű nemzeti búcsújáróhellyé fejlődött. Az első világháború alatt a látványos ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták a szobor körüli évenkénti búcsújárást. A búcsú a harmincas években éledt újjá, és időpontja augusztusról szeptemberre került át. A búcsújárásnak a második világháború vetett véget.

A második világháborút és a földosztást követően a szobori búcsú kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget szeptemberben az emlékműnél a régi hagyományok szerint. Később, a hetvenes évek elején döntöttek arról, hogy az ópusztaszeri nemzeti emlékhely fő rendezvénye augusztus 20. legyen: az új kenyér és az alkotmány ünnepe. Az ünnep hagyományát 2007-ben Árpád vezér halálának 1100. és az első szobori búcsú 110. évfordulóján élesztette újjá a park vezetése.

Tokovics Tamás igazgató elmondta az MTI-nek, hogy az ünnepi alkalom fő eseménye a monostor romjai között 11 órakor kezdődő szentmise lesz, amelyet Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök celebrál pálosszentkúti pálos testvérekkel. Ekkor adják át a Szer Üzenete Díjat is, amelyet minden évben olyan személyeknek ítélnek oda, akik nemcsak az emlékparkért, hanem az egész magyarságért sokat tettek. A díjazottak között volt eddig Kiss-Rigó László megyéspüspök, Böjte Csaba ferences szerzetes, Berecz András ének- és mesemondó, Buzánszky Jenő és Grosics Gyula, az Aranycsapat tagjai, Trogmayer Ottó Széchenyi-díjas régész professzor, a szeri monostor épületegyüttesének feltárója, valamint Szörényi Levente zeneszerző.

Az emlékparkban egész nap színes és tartalmas programok várják az ide látogató ünneplőket, kicsiket és nagyokat egyaránt. A skanzen 1920-as évekből származó iskolájában és az épület környékén kézműves-bemutatókkal és -foglalkozásokkal, körhintával, ügyességi játékokkal szórakoztatják a gyermekeket, délután fellép majd a Kecskemét táncegyüttes és a csíkszeredai Role együttes is.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.