Pannon tájak különleges ízei

Pannónia különleges, aranyfényű dombjai, szelíden bűvös kisugárzású tájai számos kiemelkedő költő, képzőművész alkotói fantáziáját megmozgatták már. Árkádia, a mitológiai görög pásztorvilág idilli békéjét idézi Németh István Péter Gyorsportré Papp Árpádról ázott bazalt fényében című emlékezése a tavaly elhunyt költő, műfordítóra a Búvópatak című kaposvári folyóirat koraőszi számában. <br />

2011. 09. 05. 9:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp Árpád Metszéspontok című verskötetében a Balaton környékének mediterrán auráját is megénekli, s talán az sem véletlen, hogy ő volt az újgörög költészet leghívebb hazai tolmácsa is. Mivel nem rejtette véka véleményét a diktatúráról, emigrációba kényszerült. Nem külföldre menekült, hanem költői szépségű irodalomtörténeti esszékbe és a műfordításokba vonult el. Papp Árpádnak nemcsak a saját versei, hanem az általa magyarított európai költők munkái, s az esszék is senkivel össze sem hasonlítható szerves egységben teremtenek egyedi életművet.

A lap alapító főszerkesztője, Csernák Árpád író, színművész kifejezetten törekszik elfelejtett, immár elhunyt valódi tehetségek (újra) fölfedezésére, és hasonlóképpen méltatlanul sokáig háttérbe szorított élők megszólaltatására. Előbbire példa, hogy a lap legutóbbi számaiban folyamatosan jelennek meg két, 1956-os forradalmár költő, az 1956 november 7-én hősi halált halt Gérecz Attila, valamint az 1979 karácsonyán öngyilkosságot elkövető költő, prózaíró, Béri Géza munkái. Mindkét költő műveit posztumusz rendezte sajtó alá 1990 után költő- és cellatársuk, Kárpáti Kamil, az általa alapított Stádium Kiadó gondozásában. Az augusztusi számban ifjú Béri Géza, a költő fia emlékezik édesapjára, „az elfelejtett költőre”, kinek 1992-ben kiadott önálló könyvéhez utószót írt. Beszélt arról, hogy édesapja üldözése, háttérbe szorítása rá is árnyat vetett, de ő akkor is büszke volt arra, hogy Béri Géza fia, amikor őt is zaklatták apja miatt. Hálás mások mellett Kárpáti Kamilnak, a Búvópataknak és főszerkesztőjének, Csernák Árpádnak, hogy nem hagyták feledésbe menni édesapjának rendkívüli életművét.

A sokáig mellőzött élők közül gyakran szerepel a Búvópatak hasábjain Kárpáti Kamil, Hegyi Béla, Sarusi Mihály, a fiatalabbak közül Kovács Emőke, Németh Péter István és az a kiváló költő, akit életútinterjúban szólaltat meg Farkas Judit, a Búvópatak főmunkatársa. Baán Tibor csöndes szavú, tizenöt értékes kötettel rendelkező költő, kritikus azok közé tartozik, akik a kikezdhetetlen tradicionális értékek felmutatásával fejezték ki akarva, de akaratlanul is különállásukat a három tés (támogatás, tűrés, tiltás) Aczél–Kádár korabeli kultúrpolitika éveiben. Különutasságra rendelte el polgári származása is az 1946. május 26-án született költőt, akinek szüleit a háború pusztításai, a szegénység és a kommunizmus térnyerése együtt űzte el az akkor még külön településnek számító szülőfaluból, Rákosligetről Pécsre. Azt is leírja, hogy a gyermek mesevágyó fantáziája átszínezte azokat a viszontagságokat is, melyektől a szülők igen csak szenvedtek. „Kaland volt nekem a szegénység/Nem tagadom/Az ötvenes évek/Mesebirodalom/Képtelen voltam/Megérteni, hogy anyám miért rohan/Örök kialvatlanul/Talán sose aludt” – emlékezik a Portré – magyarázattal című versében.

A gyerek Pécsnek is csak a különleges szépségét élvezte, nem érezte át, mit jelent szüleinek az életforma-változás. Felnőtté a győri bencés gimnázium nevelte, a sok kitűnő tanár közül is kiemelkedett a Rákosi-korszak börtönéből kiszabadult internátusvezető, Csizmadia Gerő, ki költői tehetségének kibontakozását dajkálta. Munkás, főiskolai, esti egyetemi évek, utazások remélt végpontjaként tért vissza Rákosligetre, ahol ma is él családjával, megbecsült tanárként, kritikusként, s mindenekelőtt költőként is újra otthonra lelvén. Madárház, Alvilági anzix. Az egység álma, Szentély – és sorolhatnánk versköteteit, melyekben míves egységet alkot a formai kísérletező és a keresztény hagyományokban gyökerező szemlélet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.