Pokoli éhesek és támadnak

A hőség miatt sokkal agresszívebbek a darazsak, a rovarok anyagcseréje felgyorsul, 10 Celsius-fokos felmelegedés esetén százszorosára nő az étvágyuk. Egyes fajok ingerlékenyebbé válnak a mozgásra, és főleg a verejtékező emberekre támadnak. Az elszaporodásukban az is közrejátszott, hogy idén sokkal kevesebb a természetes ellenségük.

MNO
2011. 09. 04. 14:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja lódarazsak támadták meg a somogygesztieket. Van, aki azóta gyerekeit sem engedi ki a házból, vagy másik faluba költözött előlük. A tűzoltók csak a közintézményekben irtják a rovarokat, magánházaknál nem.

A hírTV kamerájának mutatja darázscsapdáját egy méhész. Azt mondja: kénytelen védekezni a rovarok ellen. Ő a cukros vízre, vagy a sörre esküszik.

Ilyen mennyiségben még nem találkoztam darázzsal. Sokkal karcsúbbak, mint a méhek, szűkebb helyekre beférnek, elhordják a mézet, illetve leölik a méheket, mert húst is esznek – mondta a hírTV-nek Horváth Zoltán méhész.

Fábos Beáta allergológus szerint a darázscsípést komolyan kell venni, hiszen gégeödémát is kaphat a beteg. A szakemberek szerint a tartós hőség miatt több a darázscsípés idén, mint tavaly. A lódarazsak nemcsak Somogyban, hanem a Budai-hegységben és a Pilisben is elszaporodtak.

A meleg, csapadékmentes időjárással párhuzamosan a darazsak szaporodása is folytatódik. Augusztus végén, szeptember elején általában már pusztulni szoktak a fészkek, azonban a pilisi parkerdő szóvivője szerint még mindig lehet újabb és újabb fészkeket találni az erdőkben. A szokásosnál egyébként két-háromszor több darázs vackolt be a fákba, földbe és farakásokba. A pilisi parkerdő szakemberei csak a látogatók figyelmét tudják felhívni, a darazsakat az erdő területéről kiirtani nem lehet, de a hűvösebb idő beköszöntével véget ér az invázió.

(hírTV)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.