Rejtélyes problémával küzdenek az űrhajósok

Az űrhajósoknál csontritkulást és izomvesztést tapasztalnak a súlytalanságban eltöltött hosszabb időt követően, egy új tanulmány pedig azt is megmutatta, hogy a látást is károsan befolyásolja a hosszas űrbéli tartózkodás.

MNO
2011. 09. 06. 14:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tanulmányhoz az Egyesült Államok űrprogramjában részt vevő harminc asztronautát vizsgálták meg. A hosszabb időt, legalább hat hónapot űrmisszióban töltött űrhajósok csaknem fele számolt be arról, hogy gondjai voltak a közeli tárgyak éles látásával, amíg az űrben tartózkodtak, és még egy ideig azt követően is, hogy visszatértek a Földre. A rövidebb időt űrben töltött asztronauták 23 százaléka mondta, hogy problémája volt a közellátással a misszió alatt és a hazatérés után is.

Az amerikai űrhajózási hivatal, a NASA által támogatott kutatásban hét olyan űrhajósnál fizikai vizsgálatokat is lefolytattak, akik több mint hat hónapos űrútjukat követően látási problémákra panaszkodtak. A vizsgálatok a szemet ért többféle stresszre utaltak, így például folyadék gyűlt fel a látóideg körül, laposabb lett a szemgolyójuk, vagy a retinát ellátó erek mentén apró redők alakultak ki. Tom Mader kutatásvezető – aki az alaszkai őslakosok orvosi központjának munkatársa Anchorage-ban – úgy véli, hogy a megfigyelt jelenségeket a szemet körülvevő folyadék megváltozott nyomása okozza, melyet a földihez képest kisebb gravitáció vált ki. A folyamat pontos leírása azonban még várat magára.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.