Rendőrök és titkosszolgák adatait hozták nyilvánosságra

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról számol be, hogy a Standard & Poor’s Németország leminősítését fontolgatja, amennyiben a Bundestag támogatja az eurós mentőcsomag kibővítését. A Die Presse arról tudósít, hogy egy hackercsoport nyilvánosságra hozta az osztrák rendőrök adatait.

2011. 09. 27. 7:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Faz.net)

A konzervatív frankfurti napilap Németország a minősítését kockáztatja című cikkében tudósít az egyik hitelminősítő intézet fenyegetésnek is beillő figyelmeztetéséről.

Az euró-mentőcsomag kiterjesztése a Standard & Poor’s (S&P) hitelminősítő intézet véleménye szerint rontaná Németország hitelképességét. Ettől a forgatókönyvtől óvott David Beers, aki az S&P-nél az országok értékeléséért felelős. Ez a megítélés tükröződik a hitelkockázatok szétterítésének származékos üzletének (CDS) piacán: Németország kockázati prémiuma hétfőn rekordmagasságba, 111 pontra, azaz 1,11 százalékra emelkedett. Ezzel az egymillió eurós német államkötvény éves biztosítása 11 110 euróba kerül – július elején még csak 4000 euró volt.

A mentőcsomag kibővítésének különböző módszerei Németország és Franciaország megítélését is veszélyeztetik. Eljutunk egy olyan ponthoz, ahol a garanciaszándék is kockázatot jelenthet – nyilatkozta Beers, aki felelős volt azért, hogy az S&P hetven év után megvonta a legjobb minősítést az Egyesült Államoktól. Csütörtökön szavaz a Bundestag arról, hogy a jövőben a 780 milliárd eurós garanciával rendelkező mentőalap a pénzügyi zavarba került államoknak 440 milliárd euró értékben adhat hitelt. A bizottság hétfőn megerősítette: többféle modellel számolnak. Ezek közé tartozik, hogy idegen tőkét vonnak be az alapba. Egyelőre azonban még távol állnak attól, hogy konkrét javaslatokat tegyenek.

A rendelkezésre álló források felemelése, amit Wolfgang Schäuble (CDU) pénzügyminiszter is támogat, Berlinben komoly izgalmakat váltott ki. Az SPD felszólította a kancellárt, hagyjon fel a további trükközéssel. „Merkel asszony folyamatosan elmulasztotta, hogy őszintén beszéljen és ezzel teremtsen bizalmat” – nyilatkozta Joachim Poss, az SPD frakcióvezető-helyettese. Szerinte a kancellár taktikázása következtében a kormány egyik kudarcot a másik után kénytelen elszenvedni.

Az FDP-nél szintén hangosan csilingelnek a vészharangok. „Az emelés szóba sem jön” – nyilatkozta Hermann Otto Solms (FDP), a Bundestag alelnöke, hozzátéve, hogy minden olyan lépésről, amelynek pénzügyi következményei vannak, a Bundestagnak kell döntenie.

A Schäuble által a hétvégén felvetett javaslat, miszerint korábban lépne hatályba az európai stabilitási mechanizmus, szintén zavart okozott. Horst Seehofer CSU-elnök elutasította a javaslatot, ezt követően Schäuble szóvivője relativizálta főnöke nyilatkozatát.

Die Presse (Diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap Anonymous 25 ezer rendőr adatait hozta nyilvánosságra című cikkében tudósít az újabb hackertámadásról. Az Anonymous Austria fedőnevű hacker ismét lecsapott. Hétfőn nyilvánosságra hozott egy 24 938 bejegyzéssel rendelkező adatbankot, rendőrök neveit, címeit és születési adatait, köztük olyan prominens személyekét, mint a bécsi rendőrparancsnok, Karl Mahrer és Peter Gridling, a Szövetségi Alkotmányvédelmi és Terrorizmuselhárító Hivatal (BVT) vezetője. Bár néhányan a telefonkönyvben is megtalálhatók, a BVT munkatársai gyakorlatilag lelepleződtek.

Az adatok nyilvánosságra hozatalánál sokkal problematikusabb, hogy azok vajon miként jutottak a hackerhez. Még aznap jelezte a minisztérium, hogy az adatok nem tőlük, hanem egy hozzájuk közel álló szervezettől származnak. A belügyminisztérium már megtette a feljelentését a bécsi államügyészségnél, azt azonban, hogy ismeretlen elkövető vagy egy meghatározott személy ellen, nem közölték.

A csoport az adatok nyilvánosságra hozatalát többek között az adatkezelési szabályok megváltoztatásával magyarázta. Ez 2011 áprilisa óta hat hónapon keresztül lehetővé teszi az internetes és telefonos adatok gyűjtését, valamint azt, hogy az államügyészség és a nyomozók hozzáférjenek azokhoz. A hackerek cinikus kommentárja szerint ez nem probléma, hiszen senkinek nincs titkolnivalója.

A hatóságok gyanúja szerint a Nemzetközi Rendőrszakszervezet osztrák szekciójától szivárogtak ki az adatok. Vélhetően a hackercsoport egyik ott dolgozó szimpatizánsa csempészte ki őket. Azt egyelőre tisztázni kell, mennyire naprakészek, ugyanis a 24 938 személyből sokan már nyugdíjba mentek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.