Rétvári: Bárki véleményezheti a készülő jogszabályokat

A készülő önkormányzati törvényről, az állampolgári részvételről, a szakképzésről, a keresztényüldözésről és a borágazatról beszéltek a napirend előtt felszólaló képviselők kedden a parlamentben.

MNO
2011. 09. 20. 9:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbikos Staudt Gábor úgy értékelte, hogy a készülő önkormányzati törvényt a Fidesz és „helyi kiskirályai” érdekeihez szabták, ahelyett, hogy az a megyék, illetve a főváros érdekeit tartaná szem előtt. Abszurdnak nevezte azt az elképzelést, hogy a 23 polgármester automatikusan tagja legyen a Fővárosi Közgyűlésnek. Szerinte nem az egységes Budapest és az elfogadható működés, hanem a káosz, a kiskirályságok megerősítése felé halad a kormány. Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára hivatkozott arra, hogy a kabinet az érintett felekkel és a pártokkal is egyeztet a még formálódó elképzelésekről. Nem lesz önálló Budapest-törvény, a fővárosról is az önkormányzati törvény keretein belül rendelkeznek majd; a főváros és a kerületek közötti „munkamegosztásról” elkészült a feladattérkép – mondta, hangsúlyozva: a cél a jelenlegi kaotikus működés átláthatóvá tétele és a lakosság eddiginél sokkal jobb minőségű kiszolgálása. Tállai András jelezte, hogy a főpolgármester választása választójogi kérdés, ezt az ügyet a vonatkozó jogszabály napirendre kerülésekor tárgyalja majd a parlament.

Rétvári: A kabinet elkötelezett

Ertsey Katalin (LMP) az állampolgári részvétel hetének – civil szervezetek által az idén hatodik éve életre hívott – rendezvénysorozatára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, ezeken az eseményeken a közösségek valódi problémáiról és azok lehetséges megoldásairól esik szó. Ez a valódi konzultáció – mondta a kormánynak címezve szavait az ellenzéki képviselő, síkraszállva a demokrácia és a civil társadalom erősítése mellett. Rétvári Bence, a közigazgatási tárca államtitkára kifejezte, a kabinet is elkötelezett amellett, hogy az állampolgárok a közügyekben tájékozódjanak és véleményt is nyilvánítsanak, a kormány törekszik a társadalmi részvétel minél szélesebb körű biztosítására. Emlékeztetett arra, hogy a készülő jogszabályokat a kormányzati portálon is bárki véleményezheti, illetve a kormány nemzeti konzultációkat is indított.

Sós aggódik

„Újabb áldozatai a Matolcsy-féle megszorításoknak a szakképzés résztvevői?” címmel elmondott felszólalásában a szocialista Sós Tamás arról beszélt, hogy a megismerhető tervek alapján szerinte 20 százalékos pénzkivonás várható a szakképzésből és pedagóguselbocsátásokra lehet számítani. Úgy látja, a tervezett szabályozás nem vezet a foglalkoztatás bővítéséhez és a nyelvtanulásra nem fordít kellő figyelmet. Cséfalvay Zoltán, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára leszögezte, hogy a versenyképesség növelésének záloga a jó szakképzési rendszer. Szakmailag és az anyagi, illetve emberi erőforrások felhasználását illetően is hatékony rendszert szeretnének kialakítani – hangsúlyozta, megjegyezve: a források belső arányainak változásairól van inkább szó, felnőttoktatásra, a foglalkoztatásból kiesettek képzésére például több pénzt szeretnének fordítani. Mint mondta, a pedagóguslétszám csökkenésével nem számolnak.

A KDNP a keresztények üldözéséről

Mintegy százmillió keresztény szenved üldözést vallása miatt a világon, az ellenük irányuló támadások pedig immáron tragikus méreteket öltöttek – mondta Stágel Bence (KDNP), hozzátéve: tavaly a vallási hovatartozása miatt meggyilkolt emberek 70 százaléka keresztény volt, a keresztényellenes megnyilvánulások főleg Afrikában, Ázsiában és az arab országokban jellemzők. A keresztények leginkább azokban az országokban vannak nehéz helyzetben, amelyekben az iszlám az uralkodó vallás – tette hozzá, megjegyezve: keresztényüldözés a kereszténység első évszázadai óta létezik, de a gyilkosságok és egyéb megtorlások ilyen mértékű előfordulására még soha nem volt példa a világtörténelemben. Rétvári Bence az elhangzottakra reagálva azt mondta, a világon a legüldözöttebb vallás a keresztény, minden ötödik percben megölnek egy katolikust a vallása miatt. Emlékeztetett: Orbán Viktor miniszterelnök januárban az unió fokozott fellépését kérte a keresztényüldözések ellen, soros EU-elnökként pedig Magyarország kérte az EU külpolitikai főképviselőjét, hogy tanácsülésükön tűzzék napirendre ezt a kérdést. Minden magyar politikus felelősségének nevezte a kiállást azok mellett, akiket hitük miatt üldöznek.

Csökkentek a szőlőterületek

Tiffán Zsolt (Fidesz) a borágazat fellendítése érdekében teendő lépéseket ismertető felszólalásában kitért arra, hogy az elmúlt évtizedekben a szőlőterületek nagysága csökkent, leromlott állapotú ültetvényekkel van tele az ország. Szorgalmazta, adják vissza a magyar borásztársadalomnak a Natura 2000-hez csatolt területeket, csökkentsék az adminisztratív terheket, mihamarabb indítsanak el egy integrált informatikai rendszert és legyen „egyablakos” adatszolgáltatás. Javasolta a pezsgő jövedéki adójának felülvizsgálatát, az oktatás megújítását és azt: a forgalombahozatali járulék bormarketingre menő 60 százaléka és a bormarketing egésze kerüljön a borászok kezébe. A magyar bor fantasztikus követe az országnak – mondta, mindenkit arra kérve, hogy a „24. órában” segítsen az ágazat problémáinak megoldásában. Ángyán József államtitkár kiállt a szőlészet és a borászat helyzetének javítása és a minőségi termelés mellett, és kérte a borásztársadalmat a közös munkában való részvételre.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.