Számlálóbiztosok nélkül tartják a népszámlálást Ausztriában

Ausztriában már számlálóbiztosok nélkül írják össze az idei népszámlálás során a népességet úgynevezett regiszter segítségével – mondta el Manfred Dreiszker, a Burgenlandi Tartományi Statisztikai Hivatal munkatársa csütörtökön Gödöllőn egy konferencián.

MNO
2011. 09. 22. 15:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Statisztikai Társaság területi statisztikai szakosztálya és a Szent István Egyetem (SZIE) Gazdaság- és Társadalomtudományi Kara (GTK) rendezvényén az osztrák szakember kitért arra: a regiszteralapú népszámlálás során az adatfeldolgozás sokkal gyorsabb és egyszerűbb az eddiginél, kevesebb alkalmazottra van szükség. A lakosoknak egy regisztrálási centrumba kell bemenniük, ezek pedig minden településen megtalálhatók. Az itteni számítógépekbe írják be az adatokat, ha szükséges, az alkalmazottak segítségével.

A Népszámlálás, a területi adatok kincsestára című tanácskozáson Manfred Dreiszker elmondta, a későbbiekben a népszámlálás 5 évente is végezhető lesz az egyszerűbb adatrögzítés következményeként, a foglalkoztatottságról pedig évente is készíthetnek felmérést. Elmondta, az alapregisztereknek nevezett nyilvántartásba Ausztriában minden ember bekerül, ezenkívül lakás- és vállalkozásregisztereket is vezetnek.

A népesség- és lakásnyilvántartást az önkormányzatok kezelik, az Osztrák Statisztikai Hivatal pedig a vállalkozásokról vezet nyilvántartásokat. További nyilvántartásként említette a társadalombiztosítási és az adónyilvántartást, továbbá a munkanélküliekről, az iskolázottságról és a diákokról vezetett nyilvántartást. Kitért arra, hogy Ausztriában az úgynevezett e-kormányzati törvény biztosítja, hogy a hivatal kizárólag anonim adatokat használhat, ugyanakkor minden emberhez egy 172 számjegyű kód tartozik, amelyet az Osztrák Adatvédelmi Hivatal generál.

Laczka Éva, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese, a Magyar Statisztikai Társaság főtitkára arról beszélt: a KSH szándéka, hogy minden egyetemmel, főiskolával a lehető legszorosabb kapcsolatot ápolják, az összegyűjtött, rendszerezett adathalmazaikat pedig feldolgozásra ajánlotta minden szakdolgozó hallgatónak. Laczka Éva és Villányi László, az SZIE GTK dékánja ehhez kapcsolódva együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a konferencián.

Ugrósdy György, a SZIE GTK egyetemi docense a népszámlálás eredményeinek egyetemi oktatásban való alkalmazásáról beszélt. Közölte, demográfiai elemzéseket alap- és mesterszakon is tanítanak, az oktatásban nagy hangsúlyt kap a népességváltozás és a népességmozgás, ezenkívül a háztartásokról és etnikumokról szóló adatokat is elemzik.

Végh Zoltán Andor, a KSH szegedi igazgatóságának vezetője rámutatott: a gazdasági, társadalmi folyamatok alakulása végigkövethető a népszámlálás segítségével. A KSH érdeke, hogy az összegyűjtött adatokat minél jobban megismerhesse a közvélemény – hangsúlyozta.

A konferenciát Gémesi György (Gödöllői Lokálpatrióta Klub), Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és Villányi László nyitotta meg.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.