Szerdától tárgyalnak a palesztin államiság elismeréséről

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán kezdi meg a konzultációkat a palesztinok ENSZ-tagfelvételi kérelméről – jelentette be hétfőn Navaf Szalám, a BT soros elnöki tisztségét betöltő Libanon ENSZ-nagykövete.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/812253" target="_blank"><strong>• Dél-Szudánnak hat nap is elég volt, meddig kell még várniuk?</strong></a>

MNO
2011. 09. 27. 5:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szalám eredetileg helyi idő szerint hétfő délután három órára tűzte ki az első megbeszélés időpontját a témában. A diplomata azonban a BT negyvenperces zárt ülése után arról tájékoztatta szűkszavú angol és arab nyelvű közleményében az újságírókat, hogy szerdán, helyi idő szerint fél tízkor lesz az első hivatalos eszmecsere a palesztin folyamodványról. A halasztásra nem adott magyarázatot.

Miközben a BT-ben folyt a vita a palesztin kérelemről, a világszervezet székházában sajtótájékoztatót tartott Rijád Manszúr, a megfigyelő státussal rendelkező palesztin ENSZ-nagykövet. Reményét fejezte ki, hogy a BT teljesíti a rá ruházott kötelezettségeket, kedvezően bírálja el a palesztin kérelmet, s mindez nem tart sokáig, legfeljebb néhány hetet vesz igénybe.

Manszúr felhívta a figyelmet arra, hogy már 131 állam – köztük kilenc BT-tagország – jelezte, hogy elismeri a palesztin állam függetlenségét. Vagyis – tette hozzá – a nemzetközi közösség egyszersmind elismerte azt is, hogy Palesztinának sikerült kiépítenie az államisághoz szükséges intézményeket, és a palesztin nép képes irányítani saját sorsát.

Minden nemzetközi nyomásgyakorlással dacolva Mahmúd Abbász palesztin elnök a múlt pénteken, ENSZ-közgyűlési beszéde előtt átadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak az ENSZ-tagfelvételi kérelmet, bár az általa államként elismertetni remélt palesztin terület nagy részét Izrael megszállva tartja, az Egyesült Államok pedig a kérelem biztonsági tanácsi megvétózásával fenyegetőzött.

A palesztinok azt remélik, hogy a tizenötből legalább kilenc szavazatot megszereznek. Ahhoz, hogy az ENSZ elismerjen és tagjai közé fogadjon egy új országot, a Biztonsági Tanácsnak kell ajánlást tennie a közgyűlésnek, amely dönt a kérésről. Az ajánláshoz pedig legalább kilenc támogató szavazat szükséges a BT-ben.

A Biztonsági Tanácsban eddig hat ország – Kína, Oroszország, Brazília, India, Libanon és Dél-Afrika – biztosította támogatásáról a palesztin kérelmet. Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Nigéria, Gabon, Bosznia és Portugália még nem döntött, vagy nem fedi fel álláspontját egyelőre. Kolumbia jelezte, hogy tartózkodni fog.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.