Szüreti sokadalom lepi el Szentendrét

Az ősz első hónapjának mindjárt a legelső hétvégéjén, az iskolakezdés és a szürke, dolgos hétköznapokat ígérő munkanapok előtt a szentendrei skanzenbe várnak minden borrajongót. Ezen a hétvégén minden a kézművesborokról, a hozzájuk kapcsolt gasztronómiáról és a borászok tevékenységéről szól. Ők lesznek azok, akik a kétnapos rendezvényen megállás nélkül csömöszölik a szőlőt, présük alól pedig folyik majd a must.

MN
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E hétvégén borsátrak veszik birtokukba Szentendre „szabadtéri néprajzi múzeumának” portáit és utcáit. Nem is akármilyen célból, ugyanis az eredetileg Észak-Magyarország tájegységeit bemutató skanzenrészen most az egész ország területéről származó borokat mutatják be, nem is akárhogy: a helyszín adottságait kihasználva a szabadtéri múzeum területén számtalan borkóstoló-útvonalat építenek ki. A borsétában kifáradt testeknek és lelkeknek a finom nedűk mellett a „felföldi mezőváros” és az „észak-magyarországi” falu tájegységben megszervezett egészségpiacot is bemutatják. Ezen a területen a látogatók a legfinomabb sajtokkal, fűszerekkel, húsokkal és édességekkel kedveskedhetnek maguknak.
És persze ha skanzen, akkor mi más is juthatna eszünkbe, mint a gyönyörű környezetben tett üdítő séta, ahol egy délelőttre vagy egy délutánra lelassulhatunk, figyelhetünk a tájra, a baráti nevetésekre, a boraikat kínáló borosgazdák mini-előadásaira legújabb és persze legfinomabb boraikról. A rendezvény hangulatától emiatt nem lesz idegen a pihenés, a lazítás, és a lassítás szellemében, a fast food ellentételezéseként életre hívott Slow Food mozgalom, amelynek képviselői a rendezvényen szintén részt vesznek. E mozgalom célja az, mint ahogy azt neve is jelzi, hogy fölhívja a figyelmet a lassú, odafigyelő étkezés fontosságára, az ételek elkészítésére, az alapanyagok beszerzésére. Rengeteg programjuk közül kedvcsinálóként az Íznevelés című elfoglaltság emelhető ki. Ezen kiderül többek közt az is, hogy vajon bekötött szemmel, csakis az ízre figyelve, a sok mesterséges adalékanyagtól szennyezett ízlelőrendszerünk felismeri-e a különböző zöldségeket, gyümölcsöket és fűszereket. Ezt tesztelendő a rendezvényen mindenki tehet egy próbát! A borsátrak „árnyékában” bárki bekapcsolódhat a szőlőskertek és gyümölcsösök madárijesztőinek és mindenféle zajkeltőknek a készítésébe is. E mulatság mellett az eseményen megelevenednek a szüret tréfás hagyományai, a szőlőőrzés, a szüreti felvonulás is. Több helyszínen lesznek szőlészeti-borászati játékok is, amelyek során „versenyszerűen” kell hordót gurítani és öblögetni, vagy éppen úgy kell szőlőszemeket csenni, hogy a csősz a tolvajt még véletlenül se csíphesse nyakon.
A skanzen borünnepi programja a szórakozás és a gasztronómia mellett persze nem hagyhatja dolog nélkül a tudásra éhező szellemet sem, a látogatóknak játékra is lesz lehetőségük. Aki például kedvet érez hozzá, számot adhat boros szaktudásáról. A szüreti sokadalom emellett arra is alkalmat ad, hogy a finom nedű előállításához kapcsolódó látványos szakmák művelői megmutassák műveiket és azok előállítását. Ezen a hétvégén ennek megfelelően megleshető a kádárok és az üvegfúvók munkája is.

Infó: www.skanzen.hu

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.