Támogatják az erdősítést

A vidékfejlesztésben kiemelt szerepet kap a magánerdő-gazdálkodás uniós társfinanszírozással megvalósuló támogatása; az Új Magyarország vidékfejlesztési programban (ÚVMP) a legjelentősebb a mezőgazdasági területek erdősítésére fordítható forráskeret, amely 2007–2013 között 257 millió eurót tesz ki – mondta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) főosztályvezetője a magánerdő-tulajdonosok konferenciájának megnyitóján a tárca közleménye szerint.

MNO
2011. 09. 09. 18:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége (MEGOSZ) a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pénzügyi, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakmai támogatásával 2011 szeptemberében országos konferenciasorozatot szervezett, amelynek nyitórendezvényét pénteken, a Veszprém megyei Szentgálon tartották.

Maácz Miklós, a VM főosztályvezetője elmondta, hogy a tervezettnél kevesebb erdőt tudtak telepíteni. Ennek oka véleménye szerint, hogy az uniós támogatások lehívása nem a várt ütemben zajlott. A rendelkezésre álló összegek felhasználását a már elrendelt forrásátcsoportosításokkal könnyítik meg.

Román Gellért, a VM agrárfejlesztési főosztályának erdészeti referense előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a nem termelő erdőterületi beruházások és az erdő-környezetvédelmi intézkedések tekintetében a kérelmeket idén október 1-től 31-ig lehet benyújtani. Kiemelte: 2013-ig a vidékfejlesztés erdészeti jogcímeit közelebb kell hozni az emberekhez annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló forráskereteket hatékonyan lehívhassák és felhasználhassák.

A magyarországi erdők mintegy 43 százaléka magánkézben van, és ezen közel félmillió erdőtulajdonos osztozik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.