Több kutatást javasol Turi-Kovács

A magyar szénvagyon nagyobb mértékű hasznosítása érdekében több technikai eszközt és kutatást javasolt a nemzeti energiastratégiához beadott kapcsolódó módosító javaslatában Turi-Kovács Béla (Fidesz) képviselő, a fenntartható fejlődés bizottsága hétfői ülésén az indítványt egyhangúlag támogatta.

MNO
2011. 09. 26. 10:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebrendészeti hozzájárulás címén megjelenik az önkormányzatok által kivethető ebadó, a prémért pedig csak angora- és csincsillanyúl tenyészthető a jövőben – az ezt is tartalmazó állatvédelmi törvény módosítást egyhangúlag minősítette általános vitára alkalmasnak a bizottság.

Az energiastratégia eredeti szövege úgy szólt, hogy a 8500 milliárd tonna kitermelhető szénből – különös tekintettel a lignitre – több is kibányászható lenne, mint amennyi az utóbbi években megtörtént. Turi-Kovács Béla ennek a mondatnak a helyébe a következőt javasolta: támogatandó a szénvagyon – eddiginél – nagyobb arányú felhasználása, de ennek feltétele a környezetvédelmi követelmények teljesítése. A képviselő a bizottság előtt ezt a mondatot úgy értelmezte, hogy a hasznosításhoz több eszközt és tudományos kutatást biztosít.

Miután Olajos Péter, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára a kormány nevében támogatta a kapcsolódó módosító javaslatot, a bizottság is egyhangúlag állt mellé.

A bizottság második napirendi pontja az 1998-ban hozott állatvédelmi törvény módosítása volt. Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, hogy a veszélyes állatfajtát eddig egy kormányrendelet határozta meg, amit az Alkotmánybíróság hatályon kívül helyezett. Egyrészt azért, mert a meghatározás bizonytalan volt, másrészt a kormánynak nem volt felhatalmazása a meghatározáshoz. A módosítás nem állatfajtához, hanem az egyed veszélyességéhez köti a veszélyes mivolt kimondását. (Gyakorlatilag a pitbull mint fajta helyett annak az egyedét kell vizsgálni, hogy veszélyes-e.)

A másik új szabály az ebrendészeti hozzájárulás, amelyet az önkormányzatok vethetnek ki, a mértéke pedig a javaslat szerint évi 3500 forint. A harmadik új előírás szerint országos nyilvántartást kell vezetni a kutyákról, amelyek az azonosító csipet vagy négy hónapos korukban, vagy pedig az első kötelező oltáskor kapják meg. Ekkor kerülnek be a nyilvántartásba is.

Turi-Kovács Béla, a bizottság alelnöke a regisztrálást fontosnak tartotta, és kiemelte, hogy becslések szerint most először több a kutya Magyarországon, mint a sertésállomány. A kutyák száma ugyanis megközelíti a 3 milliót.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.