Több száz milliárd forinttal csökkent tavaly a hitelezés

Az 1,2 százalékos gazdasági növekedés a hitelezés növekedése nélkül valósult meg tavaly, mivel a vállalati hitelállomány 400-450 milliárd forinttal csökkent – hangzott el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteki tájékoztatóján, ahol a vállalati hitelezés alakulását elemezték.

MNO
2011. 09. 23. 11:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a válság előtti években, 2003–2008 között évi 10-20 százalékkal nőtt a vállalati hitelállomány, addig 2008 utolsó negyedéve óta folyamatosan, 5-10 százalékkal csökken, 2010 végén 5 százalékkal volt alacsonyabb a 2009. év véginél – közölte Nagy Márton, az MNB igazgatója. A folyamatot érzékelteti, hogy 2008 szeptembere óta a 6000-7000 milliárd forint összegű vállalati hitelállomány a múlt év végére zsugorodott.

Az MNB igazgatója elmondta: amíg korábban a bankok hitelezési hajlandósága magyarázta a hitelezés visszaesését – azaz nem akartak hitelt nyújtani –, az utóbbi időben a bankok hitelezési képessége jelent korlátot, ami a bankok romló tőkehelyzetével függ össze. A felmérések szerint a hitelállomány csökkenésében 66 százalékos szerepe van a visszafogott hitelezési hajlandóságnak s egyharmad a hitelezési képességnek.

A banki hitelkínálat szűkülése miatt elsősorban a kis- és középvállalati szektor szenved, mivel ennek a szektornak a hitelképességét szűri meg erősen a bankrendszer, ami a szigorúbb forgóeszköz-hitelezésben csapódik le.

A folyamatot magyarázva Nagy Márton kifejtette: a bankok olyan feltételekkel – például az alapkamatnál 10 százalékkal nagyobb kamattal – kínáltak hitelt a kkv-szektornak, amelyeket a vállalatok nem tudtak kitermelni. Így az MNB statisztikájában megjelenő vállalati hitelkamat mértéke alacsonynak látszott, hiszen a potenciális hitelfelvevők magas kamattal nem vettek fel hitelt, miközben a bankok sem nyújtottak magas kamatra hitelt, félve attól, hogy az adós nem tudja majd visszafizetni a kölcsönt. (A kedvező kamatozású devizahitelek árfolyam-emelkedése mutatta meg, hogy a vállalkozások nem kis része képtelen törleszteni a svájcifrankhitelt, így a bankok kénytelenek elvonni a fedezeteket.)

Mivel a banki kockázatvállalási hajlandóság nehezen ösztönözhető, ezen csak a kockázatok részleges állami átvállalása segíthet – állapítja meg az MNB tanulmánya.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.