Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Totális kilátástalanság: a végén már csak a valutaalap segíthet?

Immár hivatalossá vált, hogy november 20-án az urnákhoz járulhatnak a spanyolok, mivel hétfőn Zapatero kezdeményezte a parlament feloszlatását. Az ibériai országban a gazdaság évek óta stagnál, és továbbra is kérdéses: sikerül-e elkerülni, hogy a nemzetközi pénzintézetekhez forduljanak segítségért. A választások esélyese a jobbközép Néppárt, de könnyen lehet, hogy nem sikerül megszereznie az abszolút többséget.

Kovács András
2011. 09. 28. 0:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

José Luis Rodriguez Zapatero spanyol miniszterelnök hétfőn jelentette be, hogy kezdeményezi a parlament feloszlatását, és immár biztossá vált, hogy november 20-án előre hozott választásokat tartanak az ibériai országban. A miniszterelnök köszönetet mondott a képviselőknek és az embereknek, hogy bizalmukról biztosították: „nem tudok elképzelni ennél nagyobb megtiszteltetést”. Zapatero 2004 márciusában került a miniszterelnöki székbe, majd a 2008-as választásokat követően kisebbségi kormányt vezetett. A politikus júliusban jelentette be, hogy az előre hozott választáson nem kívánja jelöltetni magát, amelyet az egyre rosszabb gazdasági helyzet miatt kezdeményezett.

A hivatalos kampány csak november 4-én veszi majd kezdetét, azonban a pártok már most is megragadnak minden eszközt, hogy a választók minél nagyobb részét a maguk oldalára állítsák. Alfredo Perez Rubalcaba, a szocialisták (PSOE) miniszterelnök-jelöltjének a legfőbb feladata, hogy pártjának a hátrányát csökkentse a Néppárttal (PP) szemben. Előnye, hogy a spanyolok körében sokkal népszerűbb, mint Martin Rajoy, az ellenzék vezetője, aki ráadásul a 2008-as választások egyik legfőbb vesztese volt. Mindezek ellenére Zapatero második ciklusának jelentős részében a PP vezetett, és mostanra 14 százalékra nőtt az előnye.

Vajon itt is segíteni kell?

„Vagy abszolút többséget szerez a PP, vagy pedig egy másik párt segítségével érik el azt” – erről már Ramon Pacheco Pardo egyetemi tanár beszélt. Véleménye szerint a szocialisták képesek lehetnek arra, hogy csökkentsék a hátrányukat, azonban a többség megszerzése elképzelhetetlen. A mostani felmérések szerint a 350 fős parlamentben a Néppárt 185-189, míg a szocialisták 121-125 helyet szereznének.

A gazdasági krízis gyakorlatilag 2007-ben kezdődött a spanyol ingatlanpiac összeomlásával, amit csak súlyosbított a nemzetközi válság begyűrűzése a következő években. Az ország kilábalása az elmúlt időszakban megkezdődött, bár az IMF szerint idén sem várható komolyabb bővülés. Mindezt a helyzetet csak tetézte, hogy egyre többen attól tartanak, hogy Görögországhoz, Írországhoz és Portugáliához hasonlóan a valutaalaphoz kell fordulnia az ibériai országnak a finanszírozhatóság érdekében. A gyakorlatilag nulla növekedés, a magas államadósság és a 20 százaléknál nagyobb munkanélküliség joggal tette hullámvasútra a spanyol államkötvényeket.

Öngólt lőhetnek a szocialisták

Az emberek okkal vagy ok nélkül Zapaterót hibáztatják a kialakult helyzetért, és a választásokig biztosan nem fog javulni az ország gazdasági állapota – mutatott rá Pacheco Pardo, aki szerint a kampányt vélhetőleg ez a téma fogja uralni. Az elmúlt években a miniszterelnök sok kényszerű megszorítást hajtott végre, kezdve a nyugdíjak befagyasztásától a közszolgálati dolgozók fizetésének a csökkentéséig. Szeptember elején a két nagy párt megállapodott abban, hogy alkotmányba foglalják az államadósság növekedésének a korlátját, amellyel szintén nyugtatni kívánták a nemzetközi piacokat.

Ebben a kormányzati ciklusban a szocialista kormány gyakorlatilag 180 fokos fordulatot tett a legkülönfélébb kérdésekben, amellyel elidegenítette szavazóinak jelentős részét – vélte Victor Sampedro politikai elemző. Az elmúlt időkig a főbb politikai témákat a két nagy párt uralta, azonban májusban utcai tüntetések kezdődtek a teljes politikai struktúra megváltoztatására.

A „felháborodottak” vélhetőleg a mostani kampányban is fontos szerepet fognak játszani, és Rubalcaba már be is jelentette, hogy megválasztása esetén némelyik követelésüket (nagyobb kormányzati átláthatóság, demokratikus jogok szélesítése) figyelembe fogja venni. Ez a felajánlás annak fényében akár öngól is lehet, mivel a mozgalom alapvetően a szocialista kormányzásból kiábrándult, munkanélküli fiatalok tömegeit egyesíti magában.

(reuters.com, AP)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.