Úgy tűnik, Abbász nem fogadja el a „kvartett” béketervét

A palesztin elnök nem fogja elfogadni a közel-keleti „kvartett” pénteken nyilvánosságra hozott, gyors ütemű tárgyalásokat sürgető béketervét – legalábbis ezt sugallta Mahmúd Abbász szombaton, amikor New Yorkból, az ENSZ-közgyűlés ülésszakáról hazautazva, a repülőgépen nyilatkozott újságíróknak.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811918" target="_blank"><strong>• Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy szavaznia kelljen</strong></a>

MNO
2011. 09. 24. 18:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Abbász leszögezte, hogy nem egyezik bele semmilyen olyan javaslatba, amely nem veszi figyelembe a béketárgyalások felújítására vonatkozó palesztin feltételeket. A palesztin elnök ugyan azt mondta, hogy tanulmányozzák a „kvartett” javaslatát, ám rögtön hozzátette, hogy nem fogadnak el semmilyen olyan indítványt, amely nem követeli az izraeli telepépítések leállítását, illetve azt, hogy a tárgyalások az 1967-es háború előtti határok tiszteletben tartásán alapuljanak. Márpedig a „kvartett” közleménye nem tartalmaz ilyen követeléseket.

Miután Abbász pénteken New Yorkban benyújtotta a palesztin ENSZ-tagfelvételi kérelmet, az izraeliek és a palesztinok között közvetítő „kvartett” – az Egyesült Államok, az EU, Oroszország és az ENSZ – képviselői közleményt adtak ki, amelyben arra kérték fel a két felet, hogy egy hónapon belül üljenek ismét tárgyalóasztalhoz, három hónapon belül terjesszék elő a határokra és a biztonságra vonatkozó álláspontjukat, és 2012 végéig kössék meg a végső státuszról rendelkező békeszerződést.

Eközben Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes azt mondta, hogy a „kvartett” tárgyalási menetrendje nincs kőbe vésve. „A kvartett állásfoglalásában az a fontos, hogy sem a telepépítések, sem a határok ügyében nem támaszt feltételeket a tárgyalások felvételéhez. De a végrehajtás menetrendje nincs kőbe vésve” – szögezte le. Gilad Erdan környezetvédelmi miniszter pedig szombaton azt mondta: „nem nagyon hiszek a tárgyalások felújításában, noha a miniszterelnökünk a lehetetlent is megteszi ennek érdekében”. Hozzátette: „szóba sem jöhet, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő még bármiféle tárgyalás előtt elfogadja a palesztin állam létrehozását az 1967-es határok alapján, illetve a telepépítések befagyasztását”.

Izrael az arabok által ellene indított 1967-es háborúban szállta meg Ciszjordániát és Kelet-Jeruzsálemet.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.