Új geotermikus kút Miskolc mellett

Elindult a múlt hét közepén a miskolci geotermikus rendszer második kútjának fúrása. Mint Bokorovics Balázs, a beruházást végző Pannergy igazgatósági elnöke elmondta, a tavalyi sikeres fúrás után ez a második kút ebben a térségben.

Magyar Nemzet
2011. 09. 27. 6:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vélhetőleg már a következő hónap közepén elérjük azt a kétezer méter körüli mélységet, ahol a kitermelt víz visszasajtolása nagy hatásfokkal megtörténhet – fogalmazott tegnap újságírók előtt a cég vezetője. Jelenleg a fúrófej közel 720 méteren jár, a szakemberek pedig napi 100 méteres haladással kalkulálnak. Ez egyben azt is jelenti, hogy az első próbaüzemre a következő év tavaszán már sor kerülhet. Ezt követően indulhat majd el a területen a második termelő kút kialakítása. A további fúrások, a Miskolcig tartó csővezeték és egyéb műszaki jellegű kiviteleznivalók miatt viszont még jelentős mennyiségű munkára van szükség, míg a miskolci távhőrendszer egy részét geotermikus forrásból lehet ellátni. Ha mindez sikerül, akkor első körben várhatóan közel 10 500 lakótelepi lakást és közel 200 kereskedelmi ingatlant, valamint intézményt lehet csatlakoztatni a rendszerbe.

– A geotermikus forrás nyilvánvalóan olcsóbb fűtőanyagként szolgál majd, mint a földgáz, ám azt egyelőre nem lehet tudni, pontosan hogyan alakul a távhő tarifája a térségben. A föld hőjével a jelenlegi szükségletek mintegy 40 százalékát képesek lesznek fedezni. Véleményünk szerint a térségben kitermelt geotermikus energia felhasználásával nemcsak megelőzhetővé válik a fűtésdíj emelése, hanem a város gázfüggőségét is mérsékelni lehet – hangsúlyozta Bokorovics Balázs. Nyíri László, a miskolci távhőrendszert üzemeltető Mihő Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a geotermikus energia megjelenése olyan biztos, hosszú távú forrást adhat, amelynek ára kedvezőbb és szabályozottabb, mint a jelenlegi energiaforrások díjai.

A társaság nemcsak itt, hanem Gödöllő térségében is kutat. Ott ugyanakkor még egy korábbi fázisban járnak a munkálatok, hiszen mint Gyimóthy Dénes, a Pannergy megbízott vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta, itt jelenleg az adatok értékelése zajlik. A cég szerint 2300–2500 méter mélyen 110–120 Celsius-fokos víz található, amellyel Gödöllő teljes távhőigénye kiváltható lenne. De megfelelő vízhozam esetén a beruházás kiegészülhet villamos- energia-termeléssel is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.