Új lehetőséget adnak az agyvérzésen átesett betegeknek

Agyvérzésen átesett betegek számára az országban egyedülálló rehabilitációs program indul a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE), a páciensek számára az állami tulajdonú Szefo Zrt. biztosít munkaterápiás lehetőséget – közölte Szabó Gábor rektor pénteken a csongrádi megyeszékhelyen.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/811679" target="_blank"><strong>• Már csaknem ezer új munkahelyet teremtettek az idén</strong></a>

MNO
2011. 09. 23. 12:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az együttműködés célja, hogy az agyvérzés következtében korlátozott beszédképességgel – afáziás betegséggel – élő emberek segítséget kapjanak kommunikációs képességük rehabilitációjához, s ezzel sokuk számára ismét megnyílhasson az út a munka világába – mondta a sajtótájékoztatón a professzor.

A betegek rehabilitációjában az SZTE Neurológiai Klinikájának szakemberei mellett közreműködnek a bölcsészettudományi karon dolgozó pszichológus és nyelvész kutatók, és abba bekapcsolódnak a cég szakemberei is – tette hozzá az akadémikus. Szabó Gábor tájékoztatása szerint az SZTE klinikai központjának fontos feladata a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja, az intézmény a közelmúltban több mint 600 millió forintos pályázati támogatást nyert el egy komplex rehabilitációs program kidolgozására.

Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: az orvosi rehabilitáció célja, hogy a kezelés eredményeként a páciensek lehetőség szerint munkahelyen dolgozva, más emberek között éljék tovább életüket, ez nemcsak az egyén érdeke, hanem az egész társadalom szempontjából fontos. A Szefo Zrt. anyagi támogatásának köszönhetően a kutatási program eredményei az egyetem orvos- és nyelvtudományi doktori iskolájának speciális képzéseiben is megjelennek.

Kiss Sándor Csaba, az elmúlt években nettó 1,5 milliárd forintos műszaki fejlesztést végrehajtó cég elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a társaság alkalmazottainak mintegy 70 százaléka megváltozott munkaképességű dolgozó. A munkavállalók valóságos piacra dolgozó termelőtevékenységben vesznek részt, a cég idei évre tervezett, mintegy egymilliárd forintos forgalmának döntő hányada exportbevétel. A szakember reálisnak látja, hogy évente tíz-tizenkét, agyvérzést követő rehabilitáción átesett munkavállaló kapcsolódjon be a cég tevékenységébe.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.