Új párttal a mentőcsomag ellen

A Handelsblatt ismerteti a liberálisokból kiábrándult volt BDI-elnöknek a mostani német politikát bíráló vendégkommentárját. A Die Presse arról ír, hogy az osztrák szocialisták előre hozott választásokra készülnek.

2011. 09. 08. 9:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Handelsblatt (handelsblatt.com)

A düsseldorfi gazdasági napilapban Hans-Olaf Henkel „Északi euró a transzferunió helyett” című írásában fejtegeti a német ipar egyik legbefolyásosabb lobbistája, szerinte miért halott a közös európai fizetőeszköz. A szövetségi alkotmánybíróság ítélete nem akadályozza meg, hogy Európa transzferunióvá váljon. (Ahol a gyengéket támogatják az erősek – a szerk.) „Az alkotmánybíróság döntése felállított egy pár akadályt, de ez nem változtat azon, hogy a szövetségi kormány az ő »alternatívátlan« európolitikájával továbbmehet a transzferunió irányába” – írja Hans-Olaf Henkel a lapban.

Ha a politikusok megerősödve az alkotmánybíróság hátszelétől továbbra is védelmükbe veszik az egységes eurót, akkor minden ország az összes állam adósságáért felelős lesz. Ismerjük a német tartományok pénzügyi kiegyenlítő mechanizmusát, ami a szervezett felelőtlenséggel egyenlő – figyelmeztet a Német Ipar Szövetségi Szervezetének (BDI) egykori elnöke. Henkel szerint alternatíva egy úgynevezett „északi euró” lehet, Németországgal, Hollandiával, Finnországgal, Ausztriával és Svédországgal. Ezeket az országokat a közös stabilitási kultúra köti össze. A „déli euró” övezetének államai ezután leértékelhetik a valutájukat, hogy javítsák a versenyképességüket. „Mivel a pártjaink nem hajlandók észhez térni, ezért egy új pártot kell létrehozni” – követelte a gazdasági szakember.

Die Presse (diepresse.com)

A konzervatív bécsi napilap SPÖ-frakcióülés: stratégiai játszmák az előre hozott választások körül című cikkében foglalkozik az osztrák szocialisták gondolatkísérleteivel. Vagyonadó, védkötelezettség, nemzetközi pénzügyi tranzakciós adó és atomenergia. Ezek a hivatalos témák, melyekről az osztrák szocialisták (SPÖ) kétnapos, csütörtöki és pénteki kihelyezett kahlenbergi frakcióülésükön tárgyalni fognak. Zárt ajtók mögött, a sajtó számára nem nyilvános ülésen azonban egészen más kérdésről fognak vitatkozni. Mi a teendő azzal a kedvező közhangulattal, amivel az SPÖ szembesül?

SPÖ-s körökben a 2012 első félévében végrehajtott előre hozott választások forgatókönyvéről gondolkodnak. A néppárt ezzel szemben nem gondolja, hogy azt Werner Faymann SPÖ-elnök és kancellár meg merészelné lépni. Ha az SPÖ a kancellár eddigi cáfolatai ellenére az előre hozott választások mellett dönt, akkor egy eszkalációs stratégiát fog követni, ahol az ÖVP valamikor elveszti a türelmét és hozzájárul az előre hozott választásokhoz. S úgy tűnik, az előkészületek már zajlanak.

Egy vizsgálóbizottság a Schüssel-kormány botrányainak kiteregetésével foglalkozik, ami számos lehetőséget nyújt arra, hogy a koalíciós partnert idegesítse, s a védkötelezettség felszámolása robbanásveszélyt okozhat a koalícióban. Ez ráadásul komoly téma lehet a kampányban.

Egy harmadik kampánytémát is stratégiai alapossággal készít elő az SPÖ. Az igazságosság harcosaként a párt magasabb vagyonadót, vagy a gazdagok megadóztatását követeli. Az SPÖ elképzelései végigviteléhez egy prominens harcostársat hívott, aki eddig az ÖVP koronatanúja volt, azt bizonyítandó, mennyire értelmetlen a vagyonadó.

Az illető nem más, mint Ferdinand Lacina, a korábbi szocialista pénzügyminiszter, akinek a hivatali ideje alatt – 1986–1995 között – megszüntették a vagyonadót. Lacina szerdán kiállt a vagyonadó, az örökösödési és ajándékozási adó mellett. Az általa felszámolt adónem elsősorban az üzemeket érintette, az új adó most azonban a magánvagyonokat venné célkeresztjébe – fogalmazott a volt miniszter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.