Vadítóan finom falatok

A Fejér megye délnyugati részén fekvő Soponya környékét, a vadban gazdag erdőket és nádasokat vadászembernek aligha kell bemutatni. Itt az ideje azonban, hogy az aktív pihenést kereső turisták is felfedezzék e gyönyörű vidéket – most szombaton remek alkalom erre az V. Országos vadgasztronómiai fesztivál, amelynek helyszíne a Sárvíz- patak völgyében lévő erdészeti, vadászati és ökoturisztikai központ.

MN
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggel kilenckor, a Székesfehérvári Helyőrségi Zenekar zenés felvonulásával kezdődik, majd mazsorettbemutatóval folytatódik az idei év vadgasztronómiai fesztiválja. Ez azonban csak a kezdet, amely felvezeti az igazán vad dolgokat. Értjük ezalatt azt, hogy a rendezvényen ezt követően három különböző, embert próbáló versenyt is tartanak. Ezek közül az első a Fácános-kupa lövészverseny, amelyet a sportlőtéren nézhetnek meg az érdeklődők, míg a második az ökoturisztikai központban látható Stihl fakitermelő bajnokság. A Vadételek asztala címet viselő gasztronómiai találkozó ezek után már csak hab, pontosabban hús lehet a „tortán”. E rendezvény kínálatában a vaddisznópörkölt csak egy ínyencség lesz a sok közül, a vadászok ugyanis a fakanalat is bravúrosan forgatják. A programot vadászkutya- és solymászbemutató, kézműves-kirakodóvásár és állatbemutató is színesíti, a színpadon pedig az Alba Regia együttes ropja majd a néptáncot.
A kicsik figyelmét mindeközben gyerekműsorok és a kézműves-foglalkozások kötik le, ha pedig kedvük úgy tartja, akár egy pónilóra is fölpattanhatnak, vagy lovas fogaton utazva ismerkedhetnek a vaddisznóskert lakóival.
Soponya környékén persze nemcsak a vadászokat és családjukat várják páratlan élmények, hanem a bakancsos és kerékpáros turistákat, valamint a természetfotósokat is. Nem beszélve a horgászokról, akiknek itt könnyen akad a horgára kapitális méretű ponty, harcsa és csuka. A terület élővilágát a természetrajzi és vadászati múzeumban, majd „élőben”, a vadaskertben ismerhetik meg az érdeklődők.
Akik több napot is eltöltenének e szépséges vidéken, kis szállodában, vadászházakban és horgásztanyán is foglalhatnak szállást. Több napra maradni már csak azért is érdemes, mert a Sárvíz völgyéből csak egy ugrás a Tác-Gorsium régészeti park és a dégi Festetics-kastély. Mindemellett Soponya község is több különleges látnivalóval büszkélkedhet. Gazdag történelmi múltjáról páratlan régészeti leletanyag tanúskodik, a helyi homokbányában talált római kori aranyakat pedig a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzik. A kincsvadászat ma is sok ember fantáziáját megmozgatja, így kezdődött Varga Zoltán magángyűjtő „látványtárának” története is. A tulajdonos szívesen és részletesen megmutat mindent, ami a látogatót érdekli, a mamutfogtól kezdve a római korból származó malomköveken át a második világháborús harckocsilánctalpig. Soponya nevezetes műemléke a Zichy-kastély és kápolna is, amelyet 47 hektáros védett angolpark ölel körül. Maga az épület jelenleg sajnos nem látogatható, de kívülről meg lehet csodálni.

Infó: www.vadex.hu

Sárréten minden van. A rendezvény helyszíne, a Soponya-Csőszi Sárrét országos jelentőségű védett terület, amelynek nyílt vízfelületei, nádasai, mocsarai, rétjei és erdei nagyszerű életfeltételeket biztosítanak a növények és állatok számára. Kiemelkedő természeti érték az itt fészkelő madárállomány, és messze földön híres a terület vadgazdálkodása is. Legnagyobb mennyiségben fácán, nyúl, vadkacsa és vadliba, a nagyvadak közül pedig őz és vaddisznó kerül itt puskavégre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.