Válogatás nélkül támadnak az emberre

Kenyában több tucat elefántot költöztetnek át az ország nyugati részében lévő Narok körzetből az onnan mintegy száz kilométerre lévő híres Maszáj Mara Nemzeti Parkba, hogy véget vessenek a gyorsan növekvő lakosság és az ormányosok között mind gyakoribbá váló incidenseknek.

MNO
2011. 09. 26. 1:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz nap alatt ötven állatot szállítanak el. Négyen közülük már csütörtökön reggel nyugtatót kaptak – helikopterről. Az álomba szenderült elefántokat daruval kamionokba rakták, majd indulás előtt hideg vízzel lelocsolták őket, hogy felébredjenek. A kenyai nemzeti parkokat kezelő hatóság, a Kenya Wildlife Service (KWS) közlése szerint a Nairobitól mintegy 150 kilométerre lévő Narok város környékén mintegy 200 ormányos él. Ha az első ötven áttelepítése sikeres lesz, a továbbiak is követhetik őket a rezervátumba.

Narok térségében a lakosság száma nő. Mind több földet vesznek művelés alá, ezért az elefántok élőhelye beszűkül. Ez mind nagyobb veszélyt jelent az emberek számára is, a táplálék után kutató ormányosok nem egyszer gyilkos támadást intéznek a falusiak ellen. A KWS igazgatója, Julius Kipngetich szerint „ma a Kenyában szabadon élő vadak életének védelmét leginkább a lakosság növekedése veszélyezteti”. A KWS statisztikái szerint az elmúlt évtizedben 9 229 incidensre került sor Narok körzetében, és ezeknek több mint a felében az elefántok találtattak felelősnek.

Simon Turana, egy 32 éves tanító az ágyékán és a bokáján sérült meg a rátámadó ormányos agyarának döfésétől, amikor egy este körüljárta saját farmját. A férfi most házilag összeeszkabált mankó segítségével változtat helyet. Az AFP-nek elmondta: a falusiak mostanában inkább kivágják a fákat otthonaik közelében, hogy az éhes állatok ne ott keressenek táplálékot. Azt remélik, így csökken annak a veszélye, hogy házuk szomszédságában kószáljanak. „Jobb egy sivatagban élni, mint meghalni”.

Az embereknek azonban nincs igazi lehetőségük arra, hogy megvédjék magukat a több tonnás állatok támadásaitól, mivel a törvény védi az elefántot, megölése büntetendő cselekménynek számít – magyarázza a tanár egyik szomszédja, Napolos Esho, akinek termését elpusztították az agyaras óriások. „Semmiféle módon nem tudjuk megállítani őket. Évek óta hiába próbálkozunk azzal, hogy elhajtsuk őket a birtokainkról. Ha nem mennek el, egyszerűen hagynunk kell, hogy megegyék a termést” – mondja. Az elefántok áttelepítése csökkentheti a feszültséget, de a körzet lakói kételkednek abban, hogy a megoldás hosszú távra szólhat. A KWS chipeket ültet bőrük alá, hogy figyelemmel követhesse, hol tartózkodnak, de a falusiak attól tartanak, hogy az ormányosok így is visszatérnek Narok vidékére a nemzeti parkból. Kenya idegenforgalmának fő vonzerejét az ország állat- és növényvilága adja, ez az ágazat az ország gazdaságának húzóereje. Ám a jövőben az állatok védelme egyre bonyolultabb lesz. „Mind kisebb területen kell tartani őket” – panaszolta az AFP-nek Julius Kipngetich. „Szerencsétlen dolog ez”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.