Változatlan MNB-kamatot jósolnak a londoni elemzők

Sem az MNB monetáris tanácsának keddi ülésén, sem az év végéig nem várják a 6,00 százalékos magyar jegybanki alapkamat módosítását londoni felzárkózó piaci elemzők. Citybeli szakértők szerint a magyar reálgazdaság helyzete lehetővé tenné a monetáris enyhítést, a külső kockázati környezet azonban nem.

MNO
2011. 09. 18. 17:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI előzetes londoni felmérésébe bevont nagy elemzőházak egyike sem jósolt kamatmódosítást a következő monetáris tanácsi ülésre. A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózópiaci elemzői előrejelzésükben mindazonáltal közölték, hogy a kamat változatlanul hagyásával együtt „viszonylag kemény hangvételű” közleményt is várnak a monetáris tanács részéről, tekintettel arra, hogy a forint az elmúlt egy hónapban 5 százalékot gyengült az euróval szemben.

Mindemellett a magyar kormánykötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díjszabásának emelkedése is folytatódott, és a magyar CDS-árazás már „közel jár azokhoz a szintekhez, amelyeknél az MNB a múltban kamatot emelt” – hangsúlyozták prognózisukban a JP Morgan londoni elemzői.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató szakelemzőinek kimutatása szerint az ötéves futamidejű magyar kormánykötvények CDS-középárfolyama az elmúlt kereskedési hetet 450 bázispont felett zárta a londoni piacon. Egy héttel korábban 430, a nyár elején még 250 bázispont körüli magyar CDS-középárfolyamokat mértek Londonban. Az elmúlt kereskedési hét végére kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy a magyar szuverén törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon most meghaladja a 450 ezer eurót minden 10 millió euró magyar államadósság után az irányadó ötéves államkötvény-futamidőre. A nyár eleji díjszabások alapján akkoriban ugyanezeknek a magyar CDS-kontraktusoknak a középárfolyama 250 ezer euró környékén mozgott.

A JP Morgan londoni elemzői a héten ugyancsak esedékes új inflációs MNB-jelentéssel kapcsolatban azt jósolták, hogy az inflációs kilátást a magyar jegybank várhatóan nem módosítja jelentősebben, az idei és jövő évi GDP-növekedésre adott prognózisát azonban valószínűleg számottevően mérsékli a 2011-re érvényes jelenlegi 2,6 százalékról, illetve a 2012-re korábban becsült 2,7 százalékról. Mindezt egybevetve a JP Morgan londoni szakértői – akik a maguk részéről az idén 1,5 százalékos, 2012-ben 1,3 százalékos gazdasági növekedést várnak Magyarországon – az év végéig változatlanul maradó MNB-alapkamatot valószínűsítenek.

Az RBC Capital Markets globális befektetési társaság londoni felzárkózópiaci elemzői szintén kamattartást várnak keddre és az idei év egészére. A cég citybeli szakértői szerint a „stagnáló” magyar gazdaság kamatcsökkentést indokolna, ám „az MNB kezét globális tényezők kötik meg”. Az RBC szerint mindemellett a devizaalapú hitelek egyösszegű végtörlesztésének lehetővé tételéről szóló javaslat is „valamelyest fokozta a piaci bizonytalanságot”. A ház londoni elemzői azt jósolták, hogy ebben a környezetben a monetáris tanács mind a hét tagja által támogatott, egybehangzó kamattartási döntés várható a keddi MNB-ülésen.

A Barclays Capital befektetési bankcsoport londoni felzárkózótérségi elemzői szintén változatlan MNB-kamatot jósoltak. A ház szakértői előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a devizaalapú hitelek előtörlesztésére tett „agresszív” javaslat „pénzügyi kockázatot” teremtett, és ez „jelentősen csökkentette” a közeljövőbeni MNB-kamatenyhítés esélyeit.

A citybeli elemzői körben mindazonáltal vegyes a devizahitelesek megsegítését célzó akcióterv eddigi fogadtatása. A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői által a tervek ismertetése után adott kommentár szerint ha az elképzelést „jól megtervezett” módon hajtják végre, úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon „nagyon pozitív” fejleménynek bizonyulhat, mivel erősödne a jegybanki pénzügypolitika hatékonysága, az MNB anélkül tudna monetáris enyhítést végrehajtani, hogy a forint esetleges gyengülése a háztartások vagyoni helyzetét kockáztatná, és csökkennének a törlesztési bizonytalanságok, ami végső soron a fogyasztást élénkítené.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.