Vége a „fényűző” utolsó vacsoráknak

Elvesztheti szövetségesét az Egyesült Államok, ha tovább bírálja Pakisztánt – figyelmeztetett a külügyminiszter, Hina Rabbani Khar – tudósít a Hindustan Times. Vége az utolsó vacsoráknak Texasban – írja a Reuters. A halálraítéltek ezentúl kivégzésük előtt is ugyanazt a menüt kapják majd, mint a többi elítélt a börtönben.

Kovács N. László
2011. 09. 23. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hindustan Times (hindustantimes.com)

Elvesztheti szövetségesét az Egyesült Államok, ha tovább bírálja Pakisztánt – figyelmeztetett a külügyminiszter, Hina Rabbani Khar – tudósít a Hindustan Times. A két ország kapcsolata Oszama bin Laden meggyilkolását követően sokéves mélypontra jutott, melyet az azóta is tartó nyilatkozatháború is jelez.

Pakisztán az amerikaiak fontos szövetsége, és ennek fejében komoly gazdasági és katonai támogatást kap. Barátságról azonban nehéz lenne beszélni: bár fontos utánpótlási vonalak vezetnek az országon át, és a terror elleni háborúban is az Egyesült Államok támogatója – legalábbis elméletben. A hosszú ideje élő gyanú szerint az állami titkosszolgálat, az ISI együttműködik az amerikaiak ellen harcoló tálib csoportokkal, különösen az úgynevezett Hakkani hálózattal, mely a legjobban szervezett és legerősebb felkelőcsoport. Mike Mullen admirális, az amerikai Egyesített Haderők vezetője nemrég egyenesen az ISI „alosztályának” nevezte a leggyilkosabb tálib frakciót.

Erre a nyilatkozatra reagált a külügyminiszter. „Az Egyesült Államok elvesztheti szövetségesét” – magyarázta, ha továbbra is kettős játékkal gyanúsítja azt – közölte Khar. „Nem engedhetik meg maguknak, hogy eltávolítsák Pakisztánt és az ország népét. Ha így tesznek, annak kárát saját bőrükön fogják tapasztalni. Egy szövetségesről nem lehet így beszélni, egy partnert nem lehet nyilvánosan megalázni” – nyilatkozta Khar New Yorkban.

Az amerikaiak úgy vélik, támogatásukért cserébe jogosan várják el, hogy Pakisztán leszámoljon az afgán határt folyamatosan fenyegető csoportokkal. Pakisztán katonai erői lekötöttségére hivatkozik, elemzők szerint azonban Iszlámabád egyfajta tartalékként tekint a hakkanikra, akik segítségével nyomást gyakorolhat Afganisztánra a nyugati csapatok távozása után. Ugyanakkor az is bizonyos, a tálibok ezen ága jól szervezett, magabiztos, és körülbelül 10-15 ezer harcedzett lázadónak parancsol: egy ellenük indított offenzíva bizonyára alapos terhet róna a pakisztáni katonaságra.

Mahmud Durrani, Pakisztán egykori washingtoni nagykövete szerint mindkét oldalnak engednie kellene, de különösen a pakisztániaknak, hiszen ők többet veszíthetnek. Egy esetleges szárazföldi hadjárat a tálib területek ellen vagy a gazdasági segítség megvonása is elképzelhető, ez pedig „katasztrofális eredményekkel járna” – fogalmaz a diplomata.

Reuters (reuters.com)

Vége az utolsó vacsoráknak Texasban – írja a Reuters. A halálraítéltek ezentúl kivégzésük előtt is ugyanazt a menüt kapják majd, mint a többi elítélt a börtönben.

A tiltást egy különösen „fényűző” kérés váltotta ki: Lawrence Brewer, akit 21-én végeztek ki James Byrd brutális meggyilkolásáért, az utolsó vacsora jogán háromhúsos sajtburgert, húsimádó pizzát, nagy tál okrát ketchuppal, egy adag barbecue húst, egy fél vekni kenyeret mogyoróvajjal, két sült csirkét és jégkrémet rendelt. A kérést teljesítették, Brewer azonban közölte, elment az étvágya, és egy falatot sem evett a menüből.

„Ami sok, az sok – írta John Whitmire állami szenátor felháborodva a börtönvezetésnek. – Nem tartom helyesnek, hogy ilyen előjogokat biztosítsunk a halálraítélteknek. Ők bizonyára nem voltak ilyen kegyesek áldozataikkal.” Whitmire közölte, ha nem vetnek véget a gyakorlatnak, törvényt hozat ellene. Erre azonban nem volt szükség: a felelős hivatal közölte, ezentúl a halálraítéltek is ugyanazt a vacsorát ehetik majd, mint az összes többi rab a börtönben.

Az utolsó vacsora joga a legtöbb államban megilleti az elítélteket, bár több helyen pénzügyi keretet szabtak a kéréseknek. Általában a rendelkezésre álló alapanyagok is gátat szabnak a menünek: James Edward Smith texasi halálraítélt például egy darab földet kért vudu rituáléhoz, helyette azonban kis doboz joghurtot kapott, de vannak különös kérések is: Odell Barnes például „igazságot, egyenlőséget és világbékét” rendelt utolsó estéjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.