Véget vetnek a bölcsészkorszaknak

Túl sok bölcsészt képeznek, míg mérnökből nincsen elég – a tétel ismerősen hangzik minden, politikában kicsit is jártas hazánkfiának. De ha hozzátesszük, hogy a kérdéses ország 7,5 százalékos növekedési rátával büszkélkedhet, hamar világossá válik, hogy jelen esetben nem Magyarországról van szó. Latin-Amerika motorja, Brazília felismerte, hogy a kutatás-fejlesztésben (k+f) rejlik a jövő kulcsa, amely cél megvalósításának alapfeltétele a megfelelően képzett szakembergárda. Ennek érdekében 75 000 diákját kívánja külföldi elitegyetemre küldeni. A The Time a dél-amerikai óriás újabb cselét leste meg.<br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798602 " target="_blank"><strong>• Nem vörös, de sikeres: Anti-Kína szárnyal + Képek</strong></a>

Lóska Márton
2011. 09. 25. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban még elképzelhetetlennek tűnt, hogy Latin-Amerikára irigykedve tekintsen a Nyugat, ám a fejlett államok csak álmodhatnak olyan gazdasági mutatókról, melyeket Amerika déli féltekéjén produkálnak. Brazília a válságban vergődő USA-ra és Európára fittyet hányva őrült ütemben exportál, s olyan erős valutával bír, „melynek köszönhetően még a londoni árak is olcsónak tűnnek”. A brazilok emiatt megszokták, hogy külföldre járnak üdülni, vásárolni és üzleteket kötni. Sőt egy ambiciózus állami döntésnek köszönhetően diákjaik is részesülhetnek az „olcsó” külhoni örömökben. A törvényhozás 75 000 ösztöndíjas helyet biztosít ugyanis külföldi elitegyetemek „nemzetstratégiai fontossággal bíró szakjaira”. „A döntéssel hatalmas lépést kívánunk megtenni a tudományos elit megteremtésében” – mondta el Aloizio Mercadante, a Tudományos és Technológiai Minisztérium vezetője.

Irányváltás

A lépés régóta váratott magára, hiszen a 200 milliós Brazília kevesebb mint 9000 diákot „exportált” amerikai elitegyetemekre idén. Összehasonlításképpen: Kína több mint 127 000, India 100 000 és Dél-Korea 72 000 tanulóval képviseltette magát az USA-ban. A számok egyértelműen jelzik, hogy miért Ázsiába tehető a kutatás-fejlesztés egyharmada, míg Dél-Amerika mindössze 3 százalékot tud kihasítani a szegmensből. A latin motor szomszédjai is felismerték, hogy nem lehetnek sikeresek, ha nem szánnak komoly erőforrásokat a k+f-re. Ennek az alaptételnek megfelelően Kolumbia 2011-ben több diák külföldi tanulmányát tette lehetővé, mint az elmúlt 18 évben összesen. Ecuador az eddigi legnagyobb ösztöndíjprogramjával ezer diáknak szeretne lehetőséget biztosítani, Chile pedig 2018-ra 30 000 fiatal külföldi tanulmányait finanszírozná, még a kicsiny El Salvador is hasonló programot indított. A szárnyaló Paraguay és Peru 15,3, illetve 8,8 százalékos növekedésével szintén egyre több pénzt különít el a tudósképzésre.

Az államoknak védeniük kell érdekeiket

A latin-amerikai „robbanás” hatalmas lökést adott a „kemény” tudományokat támogató Science Without Borders, azaz a Tudás határok nélkül elképzelésnek, mely hazánkban az Új Széchenyi-terv támogatásával fut. A szakemberek egyértelműen támogatják a külföldi tanulmányutakat, de felhívták arra a figyelmet, hogy a kormányoknak védeniük kell érdekeiket. Először is garantálni kell, hogy a szakemberek visszatérjenek anyaországukba, hogy ott tovább tudják adni a megszerzett tudást. Emellett kétirányúvá kell tenni a folyamatot, melyhez a dél-amerikai államokban meg kell teremteni az infrastrukturális hátteret. Komoly problémát jelent, hogy a felsőoktatásban „koloniális” állapotok uralkodnak, vagyis túl sok pszichológust és túl kevés mérnököt képeznek, és ez vitathatatlanul megnehezíti, hogy a szójatermesztésről átálljanak a napelemgyártásra. Ugyanakkor egyre több erőforrást hoznak létre a tudásalapú társadalom megteremtésére, amihez az exportból származó bevételeik nyújtanak fedezetet.

(The Time)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.