A verhetetlen tészta

2001. 03. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A konyhaművészet egyik nagy titkát az olaszok már régen ismerik: a tésztát nehéz elrontani. A tésztakészítés titkát állítólag Marco Polo hozta Kínából Itália földjére 1295-ben, de sokak szerint az olaszok ősei már a császárkori Róma idejében otthon gyúrták a tésztát. A legenda szerint Cicero maga is nagyon kedvelte a laganumot, vagyis a lapos, szalagszerű tésztát, amelyet ma tagliatelle (hosszúmetélt) néven ismer a világ. A középkortól kezdve Tasso történetéből ismerték meg, hogyan találta fel egy fogadós a tortellinit, Vénusz köldökének hasonlatosságára. Ha valaki szereti a tésztát, a legjobb szakácskönyvként a nemrég megjelent Nélkülözhetetlen tésztakönyvet használhatja. Ebben nemcsak a világszerte közkedvelt olasz konyha legfinomabb receptjeit találhatja meg, de érdekes történeteket is olvashat egy-egy ételről, fűszerről. A Vince Kiadó jóvoltából olyan szépre, látványosra sikeredett a magyar nyelvű változat, hogy az album segítségével igazi ínyenckörutazást tehetünk Olaszországban.Külön élvezetes olvasmány a tésztatitkokat tartalmazó fejezet. Kezdő háziasszonyok és agglegények számára is világossá válik, miért kell a különböző tésztaételeket más-más fajta tésztából készíteni, mennyi ideig és hogyan kell főzni őket. A titok nyitja: a víz só nélkül hamarabb felforr, ezért csak akkor adjunk hozzá sót, ha már elérte a forrpontot. Mindig nagy fazékban, sok vízben főzzük a tésztát, s csak forráskor tegyük bele, esetleg egy kis olajjal együtt, nehogy kifusson a főzőlé, vagy öszszeragadjon a tészta. Ha beletettük a tésztát a vízbe, fedjük le a fazekat, hogy a víz minél gyorsabban újra forrni kezdjen, aztán levehetjük róla a fedőt. A tészta akkor jó, ha al dente – vagyis éppen csak megpuhult, de még rugalmas. Ha leszűrtük, azonnal tegyük előmelegített edénybe. Sohasem szabad sokáig csepegni hagyni, hiszen fontos, hogy csúszós legyen, így a mártás jobban bevonja. A hideg tésztasalátához szánt tésztát hideg víz alatt öblítsük le, hogy a fölösleges keményítőt lemossuk róla, azután keverjük össze olajjal, s hűtőszekrényben, lefedve tartsuk felhasználásig.A Nélkülözhetetlen tésztakönyv segítségével házilag is gyúrhatjuk kedvenceinket, készíthetünk ősi olasz ételeket, de modern tésztakölteményeket is. Álljon itt egy régi-új recept, a padlizsános tortellinié, a hozzá tartozó történettel együtt. Valamikor régen nagy szerencse ért egy fogadóst, aki szakácsművész is volt: vendégül láthatta Vénusz istennőt. A fogadós kíváncsi ember volt, nem állhatta meg, hogy be ne kukucskáljon Vénusz szobája ajtajának kulcslyukán. Elég volt egyetlen pillantást vetni a kulcslyukon keresztül Vénusz köldökére, a fogadós azonnal a konyhába rohant, hogy alkosson valamit e csodás látvány hatására. Így született a tortellini – legalábbis a bolognaiak szerint, akik igen nagy becsben tartják egyik leghíresebb tésztájukat.A padlizsános tortellini összeállítása 10 perc, teljes főzési ideje 20 perc. Négy személyre hozzávalók: 50 deka friss, sajttal és spenóttal töltött tortellini, 50 deka padlizsán, 1 doboz (40 deka) konzervparadicsom, 1 piros színű kaliforniai paprika, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 2,5 dl zöldségleves, 1/2 dl olaj, 1/2 csokor felaprított, friss bazsalikom. Nagy fazék sós vízben éppen csak puhára főzzük a tésztát, leszűrjük és visszatesszük a főzőedénybe. Amíg fő, felforrósítjuk az olajat, és közepes tűzön, állandóan kevergetve 1 percig pirítjuk a fokhagymát és a kisebb kockákra vágott paprikát. Hozzáadjuk a kockára vágott padlizsánt, és óvatosan, közepes tűzön 5 percig pirítjuk. Ha kissé megpirult, beletesszük a konzervparadicsomot, majd felöntjük a zöldséglevessel. Megkeverjük, felforraljuk, majd takarékon, fedő alatt 10 percig főzzük. Ha az összes zöldség megpuhult, belekeverjük a bazsalikomot meg a tésztát, és jól átforgatjuk. A padlizsánt csak közvetlenül a felhasználás előtt szabad felvágni, mert levegőn megbarnul.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.