Számos új jogszabály indokolja, hogy az üdülési főszezon előtt tájékoztassuk a balatoni kiskereskedőket és vendéglátósokat, a „szakma elitjének” tartott kisoszosokat – érvelt a minap egy Balatonszárszón tartott vállalkozói fórumon a Somogy megyei Kisosz-elnök, Kertész Rezső. Az érdek-képviseleti vezető mellett a fogyasztóvédelmisek, a vám- és pénzügyőrség, az APEH és a somogyi munkaügyi felügyelőség munkatársai is ellátták jó tanácsokkal az üdülési idényre készülődő kisvállalkozókat.Nyílt lapokkal játszunk, nem fenyegetőzünk, csupán azt szeretnénk, hogy ne legyenek mulasztások, ne kelljen bírságokat kiszabni, következésképpen jól érezze magát a balatoni üzlettulajdonos és a vásárló – kezdte mondandóját a somogyi fogyasztóvédelmi felügyelőség vezetőhelyettese, Takács Antal. Egyebek közt felhívta a figyelmet a nyitvatartási idő kifüggesztésére, a vásárlói minőségi kifogások orvoslásának mikéntjére, a vendéglők számára előírt háromnyelvű étlapra, a fagylaltkönyv és -napló szakszerű vezetésére, a hitelesített mérőeszközökre és az árak jól látható feltüntetésére.A devizaliberalizációval kapcsolatban megállapítható, hogy egyre több üzletben tapasztalhatjuk az árak külföldi fizetőeszközben történő kiírását is. (Ez utóbbival kapcsolatban egy üzletasszony megjegyezte: egy tatabányai boltban olyan forintnyugtát kapott, amelyen már euróban is feltüntették a termék árát.)Nem fenyegetőzött a munkaügyi felügyelőség munkatársa sem, de közölte: folytatják a hadviselést a feketemunka ellen. Somogyban – elsődlegesen a Balaton-parti szabályszegéseknek tulajdoníthatóan – az év első öt hónapjában kétszer annyi munkaügyi bírságot szabtak ki, mint a múlt év hasonló időszakában, és magyarországi munkavállalási kiskönyv hiányában foglalkoztatott külföldi állampolgár miatt is dupla annyi bírságot rótt ki a hatóság, mint a múlt év májusának végéig.– Két-három külföldi személy engedély nélküli foglalkoztatásáért akár hárommillió forint munkaügyi bírság is kiszabható, és jelentős büntetést fizet az is, aki munkaszerződés nélkül vagy szabálytalanul foglalkoztat idénymunkást, a Munka Törvénykönyve közelmúltban történt módosítása után, a munkanap után nem adja ki a 24 órás pihenőidőt, a 18 éven aluli dolgozó számára 4 és fél óránként nem biztosítja a 30 perces pihenést, túlmunkára vagy éjszakai munkára fog fiatalkorút – hívta fel a figyelmet a korábbi és az új jogszabályokra a munkaügyi felügyelőség munkatársa.Némi derültség közepette megjegyezte: a családtaggal – feltéve, hogy az egyenesági vérrokon – a családi vállalkozás vezetőjének nem kell munkaszerződést kötnie, következésképpen az Amerikából hazalátogató Joe bácsi is beállhat a vendéglői söntéspult mögé, és – bármennyire is furcsa – az ide vonatkozó jogszabály szerint „egyenesági vérrokonnak minősül a vállalkozó felesége vagy az anyósa is.”Az éttermi felszolgálók foglalkoztatóit is „megrendszabályozzák” az új előírások. A pincérek sem „tizenhatórázhatnak”, vagy „húzhatnak le 24-et” ugyanennyi pihenőidő reményében. Ha a pincér, a konyhalány vagy a szakács napi 12 órát dolgozik, abból négy már rendkívüli munkaidőnek minősül, amelynek évi együttes időtartama nem haladhatja meg a kétszáz órát. A jövőben az sem megy – hangzott el a jelenlévők morgolódása közepette –, hogy az üdülési szezonban végzett vendéglői túlmunkát őszi, téli, tavaszi pihenéssel kompenzálja a foglalkoztató. Új szerződéseket kell kötniük a munkáltatóknak, s ezeknek mindenben meg kell felelniük a Munka Törvénykönyve módosításában előírtaknak.A vám- és pénzügyőrség munkatársainak is temérdek munkát ad az üdülési szezon startja. Habár a boros palackok zárjeggyel történő ellátása, illetve a zárjegyek átvétele már hónapok óta tart, a július 1-jei határnapra készülők csak az elkövetkező két hétben rohamozzák meg a vám- és pénzügyőr-parancsnokságokat. A siófoki szervezet parancsnoka, Fülöp Attila százados lapunknak elmondta: eddig több mint nyolcezer zárjegyet vettek át tőlük, ám július 1-jéig még várhatóan nyolcvan-kilencvenezer darabot igényelnek a borárusok. Zárjegyforgalmuk élénkülése azzal is magyarázható, hogy a termelői borkimérés szakszóval „új üzleti kör” lett. Így ha a balatoni borosgazda a jogszabályoknak megfelelően kívánja áruba bocsátani a hegy levét, zárjegyes palackban kell kínálnia nedűjét.
Honnan jön a pénz? Így hazudozik Magyar Péter a külföldi támogatásairól