időjárás 32°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Állami forráshoz jut a kamara

Csákó Attila
2001.07.05. 22:00

A most aláírt megállapodással a kormány együttműködő partnerre, a vállalkozók pedig egy nyitott, a hazai vállalkozókat támogató kormányra találtak. A kamarai rendszer átalakítása jó döntés volt – mondta Orbán Viktor tegnap Budapesten, miután a kormány nevében együttműködési megállapodást írt alá Parragh Lászlóval, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével. Hozzátette: a világon nincs olyan kormány, amely egymaga képes lenne a gazdasági életet alakítani, annak sikeréhez összefogás és közös akarat szükséges. Érdekünk, hogy sikeres vállalkozások működjenek hazánkban, hiszen ők minél eredményesebbek, annál sikeresebb az ország is, ez pedig azt jelenti, hogy van az embereknek munkahelye.Parragh László szerint a megállapodás mérföldkő a kétoldalú kapcsolatokban. A kamara filozófiája a politikamentes, de azzal hatékonyan párbeszédet folytató, a gazdaság és a vállalkozók érdekében fellépő érdekvédelem. A kamara átalakította szervezeti rendszerét, létrehozott 15 kollégiumot, amelyek a gazdasági élet legfontosabb területeit ölelik át. A hatékonyabb képviselet érdekében megállapodást kötöttek az elmúlt időszakban az Oktatási Minisztériummal és a Gazdasági Minisztériummal.Matolcsy György gazdasági miniszter szerint az aláírt dokumentum egyben híd a vállalkozói szféra és a kormány között. Az eseményt követően a miniszter újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: a kamara már több javaslatot is kidolgozott a gazdaságot érintő kérdésekben. Úgy tudja, hogy a kamara jövő héten véglegesíti, s juttatja el javaslatát a forint árfolyamának szélesítése miatt a vállalkozói szektor egy részében előállt jövedelmezőségi helyzet változása témájában. A javaslatot a kormány a hónap végéig megvizsgálja. Véleménye szerint a probléma az export 10-15 százalékát érinti, mintegy 3-4 milliárd dollár értékben. Rámutatott, hogy a javaslatoknak összhangban kell lenniük a GATT-egyezménnyel, valamint az uniós előírásokkal. Elmondta: az erős forint leginkább a kis- és középvállalkozó exportőröknek okoz problémát.Az állapot megoldásában, ahol szükséges, ott segíteni fognak, többek között kamattámogatással. Matolcsy György kifejtette: az erős forint jelentős terheket ró még az idegenforgalmi vállalkozásokra, főleg azokra, amelyek kisebb jövedelmű turistacsoportokat fogadnak.A megállapodás értelmében a kormány az európai integrációhoz való csatlakozás, továbbá a magyar vállalkozások piaci pozícióinak elősegítése és növelése érdekében az MKIK részére az idén 120 millió, jövőre a területi kamarák által az idén befizetett tagdíj mértékével azonos, de legfeljebb 120 millió forint értékben nyújt támogatást az ilyen célra előirányzott költségvetési források felhasználásával. A megállapodás szerint a miniszterelnök és a kamara elnöke évente értékeli a megállapodásban foglaltak végrehajtását.


A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara kezdeményezésére közbeszerzési törvénnyel foglalkozó munkacsoport alakul a jövő héten a Gazdasági Minisztériumban több tárca, a kamara, valamint érdek-képviseleti szervezet szakértőiből. A munkacsoport augusztus elejére a közbeszerzési törvény módosítására javaslatot dolgoz ki – tudtuk meg Matolcsy György gazdasági minisztertől.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.