A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Össztűz a francia államfőre

MN-összeállítás
2001. 07. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jól időzített, nagy hatóerejű politikai bombán ugrál a kormányzó francia baloldal – a probléma egyelőre csak az, hogy a szerkezet tavasz óta nem igazán akar felrobbanni. Mint azt Raymond Forni, a Nemzetgyűlés szocialista elnöke is megerősítette: a minapi, több mint háromórás ülést követően az alsóház különleges bizottsága úgy döntött, hogy átadja Jacques Chirac köztársasági elnök parlamenti képviselői éveinek vagyonbevallásait az államfő gyanús pénzügyeit vizsgáló bíráknak.A zárt ajtók mögött zajló tanácskozáson, amelyet a házelnök hivatalos rezidenciáján, a Hotel de Lassayben tartottak, a bizottság 11 baloldali tagja szavazta meg, hogy Chirac 1988 és 1993 közötti vagyonbevallásait megvizsgálhassa az igazságszolgáltatás. A tíz jobboldali képviselő még a szavazás előtt elhagyta a termet. A köztársasági elnök lejáratására is alkalmas, hónapok óta folyó jogi processzust Patrick Devedjian, az ellenzéki RPR tanácsosa szerint immár nyíltan aknázza ki a politika és a média. Devedjian szerint az eljárás „egyedi”, hiszen nem a különleges bizottság, hanem a vitatott pénzügyekben illetékes „transzparencia bizottság” lett volna hivatott az ügyet elbírálni.Jean-Louis Debré, a gaulle-ista Tömörülés a Köztársaságért (RPR), Philippe Douste-Blazy, a Köztársasági és Reformpárt (UDF) és Jean-Francois Mattei, a Liberális Demokrácia parlamenti csoportjának elnöke közös nyilatkozatban ítélte el a bizottság döntését, „színjátéknak” nevezve, hogy egy olyan választott képviselő vagyonnyilatkozatát adják át az igazságszolgáltatásnak, amelyet a francia polgárok már 1995-ben, Jacques Chirac elnökké választása előtt megismerhettek.Mindeközben a vilniusi látogatáson tartózkodó Chirac kijelentette: megvan a megoldás Litvánia párizsi nagykövetségének immár hatvan éve rendezetlen problémájára: a követségi épületek annak idején a megszálló szovjet állam tulajdonába kerültek, ezeket Párizs most hajlandó visszavásárolni Moszkvától.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.