időjárás 33°C Marcell 2022. augusztus 14.
logo

Zöldterület-fejlesztés: nincs egyezség

Pál Gábor
2001.07.03. 22:00

Továbbra sincs egyezség a fővárosi koalíciós pártok között Budapest zöldterület-fejlesztési programjának megvalósítását illetően – értesült lapunk. A legfőbb különbség a Városliget rekonstrukciója miatt bontakozott ki az MSZP és az SZDSZ között.Úgy tudjuk, a szocialisták közül többen is ragaszkodnak ahhoz, hogy a mintegy négy-ötmilliárd forintos forrásigényű fejlesztéshez négy éven belül kezdjen hozzá a fővárosi önkormányzat. A városligeti parkok, játszóterek rendbetétele és felújítása, valamint a fák telepítése és karbantartása égetően szükséges, ám a szabad demokraták szerint egyelőre nincs meg erre az anyagi fedezet. A fővárosi ellenzék élesen bírálja Budapest környezetvédelmi politikáját, sőt szerintük aligha lehet beszélni ilyenről. A legutóbbi közgyűlésen éppen a koalíciós konszenzus hiánya miatt visszavont négyéves zöldterület-fejlesztési programot az e heti rendkívüli ülésen sem tárgyalják a városatyák. Endrédi István, a környezetvédelmi bizottság MKDSZ-es alelnöke borzasztóan kevésnek találja azt a 3,2 milliárd forintot, amelyet a főváros négy év alatt fordítana Budapest környezeti állapotának javítására. Mint fogalmazott: ezen a téren katasztrofális állapotúnak lehet minősíteni Budapestet. Véleménye szerint közegészségügyi szempontok miatt is elkerülhetetlen lenne új parkok létesítése, amelyre tíz év óta nem került sor. Gyors ütemben romlik a Margitsziget, különösen az ott található vadaspark és a Népliget állapota. A főváros fasorai pedig olyanok, mint egy teljesen elhanyagolt emberi fogsor – tette hozzá. Úgy véli, évi ötmilliárd forintot kellene az önkormányzatnak biztosítani ahhoz, hogy megfelelően karbantartsák Budapest parkjait, és egy-egy új zöldterületet is létre lehessen hozni. Bubla Gyulát, a környezetvédelmi bizottság MSZP-s elnökét lapzártánkig nem lehetett elérni.


A fővárosi MIÉP egyetért az V. kerület szabályozási tervével, és szorgalmazza annak megvalósítását – közölte Marsi Péter Pál frakcióvezető-helyettes. Elmondta: a belváros tervezete alapján úgy tűnik, hogy a kerületi közgyűlés nem kívánja befektetőknek átadni és irodaház negyeddé alakítani a városrészt. A szabályozási terv legfontosabb elemének nevezte, hogy a gépkocsik nem közlekedhetnek majd a Kálvin tértől a Ferenciek tere irányába.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.