időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Érdekvédők a státustörvény védelmében

Bákonyi Ádám
2002.01.11. 00:00

Először sikerült a magyar államnak a Trianon óta szétszakított nemzet határon kívül rekedt részei érdekében olyan lépést tennie, amely a nemzet egységét, összetartozását képes cselekvő módon kinyilvánítani – olvasható a Munkástanácsok Országos Szövetségének (MOSZ) a státustörvénnyel kapcsolatos állásfoglalásában. A MOSZ állásfoglalása kimondja: áldozatnak azon politikai erők tüntetik fel a státustörvényt, amelyek a társadalom legrosszabb énjét kívánják felszínre hozni, és féligazságok hangoztatásával a választásokon magasabb támogatást akarnak elérni.
A konföderáció hangsúlyozza, hogy a státustörvény nem állandó munkvállalási lehetőséget, hanem három hónapos idénymunka lehetőségét biztosítja a külföldiek számára. Egyben leszögezik: Magyarországon szigorú szabályok szerint lehet külföldieknek munkát vállalnia. Mivel az Országos Munkaügyi Tanács január 4-i ülésén a kormány javasolta, hogy a foglalkoztatási törvényen belül egy „tetőrendelet” megalkotásában a szociális partnerek is vegyenek részt, a Munkástanácsok elkészítette ezzel kapcsolatos szakmai csomagját. Ebben többek között szerepel, hogy olyan megyékben, ahol a munkanélküliségi ráta 20 százalékkal meghaladja az országos átlagot, legyen tilos külföldieket foglalkoztatni. A bérszínvonal megtartása érdekében a MOSZ javasolja, hogy ugyanazon munkakörben külföldieket ne lehessen olcsóbban foglalkoztatni. Bár a munkavállalói oldal tegnapi ülésén a szakszervezeti konföderációk nem fogadták el oldalálláspontként a MOSZ javaslatait, a szövetség azokat eljuttatja a Gazdasági Minisztériumnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.