időjárás 11°C Aurél 2023. október 5.
logo

A Pest megyei vezetés független régiót akar

Szebeni Antal
2002.06.30. 23:00

Pest Megye Közgyűlésén a napirendi pontok közül egy látszólag jelentéktelennek tűnő határozati javaslat váltott ki vitát, mégpedig a szervezeti és működési szabályzat helyi népszavazás kezdeményezésére vonatkozó részének szabályozása. Mind az ellenzékben lévő szocialista frakció, mind a többi párt számára világos volt, hogy a megyei vezetés népszavazást készül kezdeményezni abban az ügyben, hogy a megye Budapesttől független régiót alkosson-e az ország közepén.

Az alkotmány szerint a választópolgárok a helyi önkormányzást az általuk választott képviselő-testület útján, illetőleg helyi népszavazással gyakorolják. A törvény a testületet hatalmazza fel arra, hogy önkormányzati rendeletben szabályozza a helyi népszavazás és népi kezdeményezés további feltételeit, az eljárás rendjét. A megye önkormányzata 1992-ben megalkotta ugyan erre vonatkozó rendeletét, de ezt a köztársasági megbízott törvényességi észrevétele alapján még abban az évben hatályon kívül helyezte. Mivel a jogszabályok mind az anyagi, mind az eljárásjogi szabályokat rögzítik, a közgyűlésnek csak a kezdeményezők százalékos arányának megállapítására van jogosultsága, azaz arról dönthet, hogy a népszavazást a választópolgárok 10 vagy 25 százaléka kezdeményezheti-e. A közgyűlés a megyei költségvetés módosításáról szóló elnöki előterjesztést is tárgyalta, és abban szerepelt az a kitétel: „Pest megye önállósodási törekvésével kapcsolatban tájékoztató anyagot szeretnénk készíteni, amelynek el kell jutnia a megye minden háztartásába”.
A fentiek fedezetére tízmillió forinttal kívánjuk növelni a hivatal dologi kiadásait.” Mind az ellenzékben lévő szocialista frakció, mind a többi párt számára világos volt, hogy a megyei vezetés népszavazást készül kezdeményezni abban az ügyben, hogy a megye Budapesttől független régiót alkosson az ország közepén. Ezt a lépést az teszi indokolttá, hogy Magyarország megyéi között gazdasági fejlettségét tekintve Pest megye a tizedik helyen áll, önálló régióvá válása esetén tehát komoly támogatásokat remélhet az EU-tól, míg jelenleg a támogatások jelentős részét a főváros fölözi le.
A szocialisták tehát igyekeztek megakadályozni a népszavazási kezdeményezésre vonatkozó rendelettervezet és a költségvetés módosítására vonatkozó rendelet módosítását. A cél feltehetően az volt, hogy a főváros SZDSZ-es és szocialista vezetése továbbra is élvezni tudja az uniós támogatásokat, amely komoly segítséget jelentene a tervezett 4-es metró építéséhez is.
A közgyűlés hosszas vita után végül nem fogadta el a két rendelet módosításának tervezetét. A módosító javaslatokat figyelembe véve július 12-én, rendkívüli közgyűlésen térnek vissza az ügyre a képviselők.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.