időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Újabb botrány a Berzsenyiben

Haraszti Gyula
2002.06.17. 23:00

A XIII. kerületi Berzsenyi Dániel Gimnázium egykori diákjai, tanárai és a szülők egy része a napokban demonstrációt szervezett az iskola előtt és több mint száz aláírást gyűjtöttek, követelve két tanár szerződésének meghosszabbítását. Huszonhat pedagógus szerint a baloldali többségű képviselő-testület májusban a dolgozók többsége ellenére döntött a vezető újrakinevezése mellett.

Csaknem az egész országot megdöbbentette, amikor két évvel ezelőtt a Berzsenyi Dániel Gimnázium néhány diákja elfűrészelte az egykori Regnum Marianum templom helyén felállított fakeresztet, anarchista és önkényuralmi jelképeket festve az emlékmű talapzatára. A bíróság először közmunkával büntette a tetteseket, majd nemrégiben – a korábbi ítéletet súlyosbítva – felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte az időközben leérettségizett diákokat.
Májusban, az esedékes igazgatóválasztás során a nevelőtestület és a közalkalmazottak is inkább Ötvös Zoltánt, a régi igazgatóval szemben induló, új jelölt programját támogatták. A képviselő-testület MSZP–SZDSZ többsége ennek ellenére úgy határozott, hogy Somogyi László, a korábbi vezető maradhat a helyén. A vezető a tanév végén két pedagógussal közölte, hogy nem kívánja meghosszabbítani szerződésüket.
A Berzsenyi Dániel Gimnáziumban tanuló diákok szülei május elején értesültek az igazgató döntéséről. Az események után hét tanár jelentette be, hogy év végén ők is távoznak az intézményből. A felháborodott szülők május végén fórumot tartottak a gyermekek által kedvelt pedagógusok érdekében, amelyen több mint százan jelentek meg, az igazgatóval együtt. A vezető a fórumon elmondta: azért nem hosszabbítja meg két magyartanár, Széni Katalin és Tamás Zsuzsanna szerződését, mert a következő tanévben visszatér egy kollégájuk gyesről, és biztosítani kell számára az óraszámokat. Néhányan egyenesen azt állították, hogy az oktatóknak azért kell távozniuk, mert nem támogatták az igazgató pályázatát.
A képviselő-testület ülésein többször is „előkerült” a gimnázium ügye. – Mindvégig próbáltuk távol tartani magunkat az eseményektől és a demonstráción sem vettünk részt, nehogy politikai hecckampánnyal vádoljanak minket, de most már nem mehetünk el a történtek mellett – jelentette ki lapunknak Weszelovszky Zoltán, a kerületi Fidesz-frakció vezetője. Hozzátette: Somogyi László nemcsak bagatellnek, diákcsínynek nevezett egy diákok által elkövetett bűntettet, hanem megosztja az iskola tanári karát is, hiszen a pedagógusok nagyobb része nem támogatta a programját. – Huszonhat pedagógus képviselőkhöz eljuttatott leveléből kiderül, hogy a testület határozatát a tanárok is politikai döntésként értékelik, kollégáik elküldését pedig olyan leszámolásnak tartják, mint amilyen most az egész országban zajlik – jegyezte meg a frakcióvezető.
Somogyi László cáfolja, hogy köze lenne az igazgatóválasztásnak az általa hozott munkaügyi döntésekhez. Kijelentette: ezekbe nem vonhatják be a szülőket és a gyerekeket, ez nemcsak etikátlan, hanem szabálytalan is. Az igazgató megígérte, hogy meghallgatja az összes javaslatot a tantárgyfelosztással kapcsolatban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.