A Százados úti kenyérgyár

A száz éve még Kőbányához tartozó Százados úton 1909-ben egy kétszintes épületben kezdte meg működését a Községi Kenyérgyár, amelyet a főváros azzal a céllal hozott létre, hogy a többi kenyérgyárra árszabályozó hatást gyakoroljon, és egyúttal követendő példát mutasson a közegészség és a köztisztaság szabályainak maximális alkalmazásával a többi sütőiparosnak.

Gazsó Rita
2002. 09. 09. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabályozás híján a száz évvel ezelőtti józsefvárosiak többféle minőségű lisztből sütött kenyeret fogyaszthattak. A pékek néha egészen silány alapanyagot használtak, sőt olykor a liszt hamisítása – őrölt krétával, idegen anyagokkal keverése – is előfordult. Ha nem megfelelő helyen tárolták, még a legjobb liszt is megdohosodott, kellemetlen szagúvá, a belőle készült kenyér pedig szalonnássá vált. Emellett számtalan problémát vetett fel ekkoriban a péksütemények különböző mérete, sőt a gyakran sütödékként változó áraik is.
Ezért döntött a múlt század elején egy kenyérgyár megalapítása mellett a főváros az akkor még Kőbányához tartozó Százados úton. A Községi Kenyérgyár termékei már mind árukban, mind nagyságukban egységesítve voltak, emellett a gyár területén szigorú közegészségügyi és köztisztasági szabályokat léptettek életbe. A honatyák azt várták, hogy e lépések az egész sütőiparra hatást gyakorolnak, amit nagyszerűen igazolt a jövő. Rövidesen fővárosszerte egyre-másra alakultak a Községi Kenyérgyár színvonalát megközelítő üzemek.
A kenyérgyár egy kétemeletes épületben üzemelt, amelynek két szintjén voltak a lisztraktárak, földszintjén a dagasztó-, gyúró- és sütőtermek, az irodák és a munkásfürdők. Külön épületben tartották az erőgépeket, amelyek az egész gyárat működtették. Az 1920-as évek végére az üzemnek már lisztszitáló és -keverő, valamint négy dagasztógépe is volt, a technika fejlődésével párhuzamosan folyamatosan korszerűsítette gépparkját. Huszonnégy gőzsütőkemencéjében 1927-re évi tízmillió kilogrammnyi kenyeret állítottak elő. A kenyérgyár éjjel-nappal üzemelt, napközben a lakosság kenyérszükségletét készítették el, éjszaka pedig a fővárosi kórházak betegeinek sütöttek kiflit és zsemlét. A gyárkapun folyamatosan özönlöttek ki a frissen sült pékárukkal megrakott kocsik, amelyek saját elárusítóhelyeikre, valamint tejcsarnokokba és kis fűszerüzletekbe szállították a kenyérféléket. A kenyérgyár dolgozóinak többsége a Józsefvárosban élt, így többek között a kihordók és a parádés kocsisok kocsiszíne és lakhelyük is a Magdolna utca 16–18. szám alatt volt.
A Százados úti kenyérgyár a rendszerváltozás után alakult részvénytársasággá, és régi helyén ma már Józsefvárosi Sütőipari és Kereskedelmi Rt. néven készíti a kenyeret és a péksüteményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.