Győr: külföldiek inváziója?

Egy gigantikus luxuslakópark-beruházás következtében akár több mint egytizedével is gyarapodhat Győr lakossága a következő években. Az izraeli Engel-befektetőcsoport ugyanis nemrégiben elővételi szerződést kötött a Rába Rt.-vel egy 45 hektáros telekre, amelyen ötezer lakást, bevásárlóközpontot és irodaházakat szeretne építeni. A Fidesz helyi politikusai szerint hibázott Győr polgármestere, amiért meg sem kísérelt befolyást szerezni a Mosoni-Duna partján, az Óváros közvetlen szomszédságában elterülő ingatlan fölött. Balogh József polgármester ellenben úgy látja: két magáncég között köttetett meg az üzlet, amelybe nem volt beleszólása.

2002. 09. 20. 23:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csakhogy a városvezetés – az ellenzéki vádak szerint – nemcsak szemlélője, hanem alakítója is lehetne a Rába Holding Rt. üzletpolitikájának. A nagyvállalatban Győr városa ugyanis 11 százalék erejéig tulajdonos, s ennek megfelelően helyet foglalhat a cég igazgatótanácsában Apró Antal szocialista önkormányzati honatya, képviselve a városi részvénypakettet.
A közéleti vita az országgyűlési választások idejére nyúlik vissza. A megyei sajtó ugyanis már áprilisban beszámolt a Rába Rt. terveiről. Arról, hogy a vállalat értékesíti a mára a város által teljesen körülfont „törzsgyári” telephelyét, a Budai úti vagongyárat. A Mosoni-Duna partján fekvő hatalmas belvárosi telek eladásának ügye már több éve napirenden van, ám eddig nem találtak olyan vállalkozást, amely egyben megvenné a területet. A New York-i tőzsdén is jegyzett Engel-csoport ugyanakkor 4,5 milliárd forintot adna a telekért. A vásárlás feltételeiről végül júliusban állapodott meg a két cég. A megállapodás érdekessége, hogy az alapján a Rába Rt. egyelőre egyetlen forinthoz sem jut hozzá, hanem lényegében befektetőként vesz részt az üzletben.

Saját templomot terveznek
– A társaság elővételi szerződést kötött az Engel-csoporttal, ami azt jelenti, hogy a vevőnek olyan ütemben kell fizetnie, ahogy sikerül értékesíteni az elkészült lakásokat, ingatlanokat – tudta meg lapunk Dusza Andrástól, a Rába Rt. kommunikációs osztályának vezetőjétől. A lakópark ügyében egyelőre csak a tervezés és az engedélyezés előkészítése folyik, ami jövő nyárig is eltarthat, s vélhetően tíz évbe is beletelik a teljes komplexum felépítése. Ingatlan-adatbázisokból kiderült: a tízezer forintos négyzetméterenkénti reménybeli vételár Győrben inkább az ipari ingatlanokra jellemző, a lakóterületeken nagyobb tarifával kell számolni. Dusza András azonban elmondta: az eladási árnál figyelembe kellett venni, hogy az Engel-csoportnak a teljes engedélyeztetést, a szennyezett iparterület környezetvédelmi rekultiválását és az épületek elbontását magának kell elvégeznie. – Hogy ez mennyibe kerül, arról még számítások sincsenek – tette hozzá. A terület egy részén ma motorgyártás folyik. Ezt az egységet el szeretnék adni, de ha a vevő igényt tart rá, a Rába kész másik telephelyére költöztetni az üzemet.
A győri közélet iránt érdeklődő kedélyeket főként az a hír borzolta fel, hogy az Óváros tőszomszédságában olyan új lakóövezet épül, amelyet falakkal vesznek majd körül, s – többségében külföldi – lakói csak igazolvánnyal léphetnek majd be a területre. A pletykából annyi mindenesetre bizonyosan igaz: a majdani lakásvásárlók és bérlők között jelentős részben külföldi betelepülőkre számítanak. – Reális esély van arra, hogy az ötezer lakásnak lesz piaca, mivel hazánk EU-csatlakozása után megnövekszik a minőségi lakások iránti igény. Különösen akkor, ha Szlovákia csatlakozása napirendre kerül, s Győr valódi regionális központtá válik. Rövidesen Magyarországon is eljön az ideje annak, amikor az ember nem ott él, ahol dolgozik – fogalmazott a Kisalföld című napilapnak Steiner László, a Rába Rt. vezérigazgatója. Kiderült továbbá, hogy az új lakónegyedben a 15–20 ezer fős lakosságnak még templomot is emelnének a befektetők, s a kivitelezéshez legkevesebb húsz, de akár nyolcvanmilliárd forintnyi hitelre is szükség lesz.

A Fidesz közbelépne
Áprilisban – jóval a szerződéskötés előtt – a helyi ellenzék kérésére rendkívüli közgyűlést hívtak össze a beruházás terve miatt. Németh Zoltán, a Fidesz–MDF–FKGP– MKDSZ-csoport közös frakcióvezető-helyettese az ülésen azért győzködte többségi képviselőtársait – az MSZP és a polgári értékeket hangoztató, de rendre a szocialistákkal szavazó Pro Urbe egyesület városatyáit –, hogy az önkormányzat részvétele nélkül ne adják hozzájárulásukat a Győr arculatát nagyban módosító projekthez. – A Rába Rt. egyik tulajdonosaként a városnak nem érdeke, hogy a rendezési tervmódosítás előtt értékesítsék az ingatlant, hiszen azt követően a telek jóval többet fog érni – fejtette ki, figyelmeztetve egyben társait: „olyan vagyoni hátránnyal járó üzletet készülnek jóváhagyni azzal, hogy nem hoznak semmiféle döntést a város vevőkénti bekapcsolódásáról, amely igen hátrányosan érintheti a Győr fejlődését”.
Németh Zoltán most úgy érvelt a Magyar Nemzetnek: még mindig nincsen veszve az ügy. – A terület ma mint lakóingatlan nulla forintot ér, hiszen a képviselő-testületnek jóvá kell hagynia az átsorolást. Ha polgári vezetése lesz Győrnek, akkor biztos, hogy az érintett cégeket tárgyalóasztalhoz fogjuk ültetni – fogalmazott Németh. A politikus az elképzeléseikről elmondta: az önkormányzatnak többségi tulajdont kellene szereznie a területen, hogy ott egészséges módon fejlődhessen a város. A legfontosabb, hogy kellő számú szociális bérlakás is épüljön, s az új városrész szervesen kapcsolódjon a környezetéhez, többek között az utcák, sétányok révén.
Dézsi Csaba András, aki a Fidesz vezette polgári koalíció színeiben ellenzéki alpolgármesterként tevékenykedik, ehhez azt tette hozzá: luxuslakópark helyett azért kéne küzdeni, hogy a győriek a városmaghoz közeli ingatlanon szerezhessék meg első lakásukat. – Az MSZP ellenben a város polgárainak kirekesztéséhez asszisztált. Mindezt jól mutatja, hogy a polgármesternek és mai vezető pártoknak nincs átgondolt városfejlesztési koncepciójuk, minden beruházó jószerivel azt csinál, amit akar – szögezte le.
A Fidesz törekvésére a Rába Rt. vezérigazgatója egy korábbi városi közgyűlésen cinikusan csak annyit felelt: a vételár 4,5 milliárd forint, majd közölte hozzá az rt. számlaszámát. Németh Zoltán szerint azonban mégis lenne megoldás: az önkormányzat 11 százaléknyi Rába-részvénypakettje ugyanis megközelítőleg kétmilliárd forintot ér. – Bár ez valóban nem fedezi az ingatlan értékét, a szabályozási terv módosítása azonban a testületen múlik. A két tényező együtt már elegendő lehet a többségi érdekeltség biztosításához – vélte.

Megegyezés a háttérben?
Balogh József polgármester (MSZP) „színtiszta zsarolási tervnek” tartja Németh vízióját. A Magyar Nemzetnek kifejtette: az ügyben az önkormányzatnak pillanatnyilag semmiféle teendője nincs és nem is lehet. A szabályozási terv módosításáról annak közgyűlési elfogadásáig a főépítésszel kell tárgyalnia a beruházóknak. Balogh meggyőződése, hogy az ellenzék politikai zavarkeltés céljából vette elő a témát. A részvényeladási ötletről megjegyezte: az a testület előtt el sem jutott odáig, hogy szavazzanak róla, s a maga részéről „handabandának” tartja. – Ez egy abszurdum, a Rába vezérigazgatója világosan kijelentette, hogy ez a megoldás számukra nem létezik – mondta. Ezt erősíti Dusza András kommunikációs vezető állásfoglalása is. – Az igaz, hogy a város korábban a földjeiért kapott Rába-részvényt, de ez viszszafelé nem működik – szögezte le. Dusza a szociális bérlakás-építési tervekről megjegyezte: arra sok más hely is rendelkezésre áll a városban, de az sincs kizárva, hogy az önkormányzat később beszálljon a beruházásba, vagy e célra lakásokat vegyen a parkban. Véleményét egyébiránt a polgármester is osztja, aki szerint „ott kell bérlakást építeni, ahol a telkek egyszerűbben rendelkezésre állnak – bontás és környezeti rekultiváció nélkül”.
A Rába Rt. és a győri szocialisták látványos „egy húron pendülésére” magyarázatot adhat a cégadatbázis tanulmányozása. Abból ugyanis kitűnik, hogy amíg éppen a szocialista Apró Antal képviseli a város részvényeit a Rába Rt. igazgatótanácsában, addig mellette egy másik igazgatói helyet Jancsó Péter, a Graboplast Rt. vezérigazgatója foglal el. Jancsó Zita nevű lánya ugyanakkor az MSZP jelöltjeként ringbe száll egy győri körzet önkormányzati képviselői székéért. – Ez éppen így van, de semmilyen jelentősége nincs – reagált a felvetésre Balogh, aki még a gondolatát is visszautasítja, hogy a háttérben bármiféle összjáték történt volna. – A Fidesz képviselői immár harmadszor akarják a felhasználni a város Rába-részvényeit. Azokból ugyanis fél-fél milliárd forintnyit lekötöttek az idei költségvetésben a Rába-stadion és a termálfürdő felújítására – mutatott rá a polgármester, elismerve: ezzel összhangban felmerült a részvények áruba bocsátása, ami még nem történt meg. Németh Zoltán viszont úgy látja: ha valóban megválnak a részvényektől, azzal az új városvezetéstől elvennék a lehetőséget, hogy rendezze a telekügyet. A lekötésekről pedig elmondta: a Medgyessy-kormány felfüggesztette a stadionrekonstrukciót, a várt állami egymilliárd forint nélkül nem is érdemes belekezdeni a beruházásba. – Ugyanez a helyzet a fürdővel, aminek a felújítását eddig rendre elhalasztották – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.