Képviseltette magát a Várban szinte az összes jó hírnevű hazai borgazdaság és pincészet. A fesztivál szervezésével nem volt gond, bosszankodásra csak az adott okot némelyeknek, hogy a nyolcvan- forintos kuponok vásárlása mellett még belépőjegyet kellett venni az érdeklődőknek 900 forintért. Az egykuponos borokból egyébként jóval kevesebb volt, mint a két-, három-, vagy az ennél is több „kuponosokból”, s egy-egy kóstoláskor csak a kereskedőn múlott, hogy szigorúan fél decit, vagy ennél többet önt a belépőjeggyel együtt kapott pohárba. A legnagyobb sor és érdeklődés mindig azoknál a pultoknál volt, amelyek a Bock, Gere és Tiffán pincészetek világhírű villányi borait is kínálták. A budavári borfesztivál díszvendége Olaszország volt, bár lehetett inni spanyol és francia nedűket is.
A fővárosban a közlekedési vállalatok ismét hozták az egyébként tőlük már megszokott formájukat a szüretidőn. A BKV Rt. nem sűrítette a budafoki pincék felé vezető járatait, a Mahart pedig a XXII. kerület pénzén elindított a Vigadó térről egy sétahajót, ahol az ígért borkóstoló elmaradt. Aki ennek ellenére nyugalomban eljutott Budafokra a hét végén, annak csodálatos élményben lehetett része. A tizenharmadik alkalommal megrendezett budafoki pezsgő- és borfesztiválon idén több mint tíz vendégváró helyen szórakozhattak a jelenlévők. A hegy mélyén működő negyven kilométernyi borospince bejáratainál finomabbnál finomabb nedűket kóstolhattak meg, miközben a legszínvonalasabb határon túli és belföldi néptánccsoportok kápráztatták el őket a vendégváró asztaloknál. A pincészetek idén minden eddiginél jobban kitettek magukért. Szakosodott pincemesterek kísérték végig a látogatók csoportjait még a legkisebb gazdaságban is, elmesélve a hely hagyományait és a borkészítés fortélyait. A rendezvényt a budafoki származású Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, főpolgármester-jelölt nyitotta meg. Az ünneplők a Budafoki Fúvósegy-let vezetésével érkeztek meg a térre, ahová a magyarországi nemzetiségek és a határainkon túl élő magyarok népviseleteibe öltözött fiatalok, szüreti lovas kocsik és lovas huszárok kísérték a híres borvidékekről a kerületbe érkező borlovagrendek képviselőit.
Szabolcs Attila, a kerület polgármestere beszédében kiemelte, hogy az elmúlt négy évben az önkormányzat is támogatta a helyi borászokat. A borfesztiválon kívül ma már több rendezvényen is ünneplik a bort a régi sváb kisvárosban, az újbor bemutatását követően, minden évben megválasztják Budafok-Tétény Borát is, és a címet kiérdemlő nedűt oklevéllel jutalmazzák. Márkus Pál, a Promontórium Borlovagrend kancellárja, bemutatta azokat a borrendeket, amelyek megjelentek a Bor Városának választott Budafokon, a szakmai megnyitót tartó, Mezőgazdasági Múzeumot igazgató Fehér György által a pincekultúra fővárosának nevezett városrészben. A Szent Lipót-templomban tartott ünnepi szentmisét követően a helyi egyházak képviselői megáldották a színét változtató szőlőt, majd az ünneplők felvonultak a vendégváró pincészetekhez. A Lics pincénél mézillatú chardonnay-t, a Promontorbornál kiváló sárga muskotályt, a Promontórium Borlovagrend pincéjében pedig legalább négyféle különlegességet kóstolhattak meg a vendégek. Az utóbbi helyen Appel Péter, a helyi Soós István Borászati Középiskola tanára, szemet gyönyörködtető borászati kiállítást rendezett be, így ezt is megcsodálhatták a lovagrend avatására érkezők. A pincészetek mindegyikében kiállítások is várták az érdeklődőket, így a Törley Pezsgőgyárban is, ahol a Chevalier Törley Pezsgőrend más jeles vendégekkel együtt tagjai közé fogadta Schmitt Pált és egykori olimpiai bajnok csapattársát, Kulcsár Győzőt. A jelölteknek több próbát kellett kiállniuk. A főpohárnok kezéből átvett butélia tartalmának tökéletes előkészítéséről az úgynevezett degorzsáló hordón elhelyezett gyertya fényénél kellett meggyőződniük, mielőtt eltávolították a jégdugóba zárt seprőt. Ezután kóstolással kellett felismerniük azt a száraz pezsgőbort, amellyel elvégezték a műveletet. A lovaggá ütés ceremóniája és az esküszöveg elmondása után a jelöltek bekerültek a „boros és pezsgős pincék titkait őrző társaság” soraiba.
Felemelő élményben volt része azoknak, akik részt vettek egy-egy pincelátogatáson. Érdemes volt meghallgatni Mátyus Imrének, a Promontorbor Rt. művezetőjének előadását a pincészetben őrzött 50 ezer literes Szent István-hordóról, amelyen egykoron egy Nagy-Magyarországot ábrázoló fafaragás díszlett, vagy megtekinteni a világ legnagyobb űrtartalmú, százezer literes működő fahordóját a Leanderes pincében. A pincészetek előtt és a borászati középiskola szőlőskertjében hajnalig állt a bál, vasárnap pedig babgulyásfőző versenyen kóstolták végig a helyiek legízletesebb ételkölteményeit a Budafokra látogatók.

Erre nagyon ráfázhat Magyar Péter, újabb ügyekben jelentették fel