Tízezrek ünnepelték a szüretet

A tavalyihoz hasonlóan az idén is a budai Vár volt a helyszíne a XI. Budapesti Nemzetközi Bor- és Pezsgőfesztiválnak, amelyet óriási érdeklődés kísért. Annak ellenére telt meg vendégekkel a palota keleti része, hogy ezzel egy időben rendezték meg az ódon pincéiről ismert Budafokon is a pezsgő- és borfesztivált.

2002. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képviseltette magát a Várban szinte az összes jó hírnevű hazai borgazdaság és pincészet. A fesztivál szervezésével nem volt gond, bosszankodásra csak az adott okot némelyeknek, hogy a nyolcvan- forintos kuponok vásárlása mellett még belépőjegyet kellett venni az érdeklődőknek 900 forintért. Az egykuponos borokból egyébként jóval kevesebb volt, mint a két-, három-, vagy az ennél is több „kuponosokból”, s egy-egy kóstoláskor csak a kereskedőn múlott, hogy szigorúan fél decit, vagy ennél többet önt a belépőjeggyel együtt kapott pohárba. A legnagyobb sor és érdeklődés mindig azoknál a pultoknál volt, amelyek a Bock, Gere és Tiffán pincészetek világhírű villányi borait is kínálták. A budavári borfesztivál díszvendége Olaszország volt, bár lehetett inni spanyol és francia nedűket is.
A fővárosban a közlekedési vállalatok ismét hozták az egyébként tőlük már megszokott formájukat a szüretidőn. A BKV Rt. nem sűrítette a budafoki pincék felé vezető járatait, a Mahart pedig a XXII. kerület pénzén elindított a Vigadó térről egy sétahajót, ahol az ígért borkóstoló elmaradt. Aki ennek ellenére nyugalomban eljutott Budafokra a hét végén, annak csodálatos élményben lehetett része. A tizenharmadik alkalommal megrendezett budafoki pezsgő- és borfesztiválon idén több mint tíz vendégváró helyen szórakozhattak a jelenlévők. A hegy mélyén működő negyven kilométernyi borospince bejáratainál finomabbnál finomabb nedűket kóstolhattak meg, miközben a legszínvonalasabb határon túli és belföldi néptánccsoportok kápráztatták el őket a vendégváró asztaloknál. A pincészetek idén minden eddiginél jobban kitettek magukért. Szakosodott pincemesterek kísérték végig a látogatók csoportjait még a legkisebb gazdaságban is, elmesélve a hely hagyományait és a borkészítés fortélyait. A rendezvényt a budafoki származású Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, főpolgármester-jelölt nyitotta meg. Az ünneplők a Budafoki Fúvósegy-let vezetésével érkeztek meg a térre, ahová a magyarországi nemzetiségek és a határainkon túl élő magyarok népviseleteibe öltözött fiatalok, szüreti lovas kocsik és lovas huszárok kísérték a híres borvidékekről a kerületbe érkező borlovagrendek képviselőit.

Szabolcs Attila, a kerület polgármestere beszédében kiemelte, hogy az elmúlt négy évben az önkormányzat is támogatta a helyi borászokat. A borfesztiválon kívül ma már több rendezvényen is ünneplik a bort a régi sváb kisvárosban, az újbor bemutatását követően, minden évben megválasztják Budafok-Tétény Borát is, és a címet kiérdemlő nedűt oklevéllel jutalmazzák. Márkus Pál, a Promontórium Borlovagrend kancellárja, bemutatta azokat a borrendeket, amelyek megjelentek a Bor Városának választott Budafokon, a szakmai megnyitót tartó, Mezőgazdasági Múzeumot igazgató Fehér György által a pincekultúra fővárosának nevezett városrészben. A Szent Lipót-templomban tartott ünnepi szentmisét követően a helyi egyházak képviselői megáldották a színét változtató szőlőt, majd az ünneplők felvonultak a vendégváró pincészetekhez. A Lics pincénél mézillatú chardonnay-t, a Promontorbornál kiváló sárga muskotályt, a Promontórium Borlovagrend pincéjében pedig legalább négyféle különlegességet kóstolhattak meg a vendégek. Az utóbbi helyen Appel Péter, a helyi Soós István Borászati Középiskola tanára, szemet gyönyörködtető borászati kiállítást rendezett be, így ezt is megcsodálhatták a lovagrend avatására érkezők. A pincészetek mindegyikében kiállítások is várták az érdeklődőket, így a Törley Pezsgőgyárban is, ahol a Chevalier Törley Pezsgőrend más jeles vendégekkel együtt tagjai közé fogadta Schmitt Pált és egykori olimpiai bajnok csapattársát, Kulcsár Győzőt. A jelölteknek több próbát kellett kiállniuk. A főpohárnok kezéből átvett butélia tartalmának tökéletes előkészítéséről az úgynevezett degorzsáló hordón elhelyezett gyertya fényénél kellett meggyőződniük, mielőtt eltávolították a jégdugóba zárt seprőt. Ezután kóstolással kellett felismerniük azt a száraz pezsgőbort, amellyel elvégezték a műveletet. A lovaggá ütés ceremóniája és az esküszöveg elmondása után a jelöltek bekerültek a „boros és pezsgős pincék titkait őrző társaság” soraiba.
Felemelő élményben volt része azoknak, akik részt vettek egy-egy pincelátogatáson. Érdemes volt meghallgatni Mátyus Imrének, a Promontorbor Rt. művezetőjének előadását a pincészetben őrzött 50 ezer literes Szent István-hordóról, amelyen egykoron egy Nagy-Magyarországot ábrázoló fafaragás díszlett, vagy megtekinteni a világ legnagyobb űrtartalmú, százezer literes működő fahordóját a Leanderes pincében. A pincészetek előtt és a borászati középiskola szőlőskertjében hajnalig állt a bál, vasárnap pedig babgulyásfőző versenyen kóstolták végig a helyiek legízletesebb ételkölteményeit a Budafokra látogatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.